A helyieknek és a vendégeknek épül

2019.08.09. 07:00

Formálódik a városközpont, az ipar erősítésén is dolgoznak Bükön

Formálódik a városközpont, a település pedig a turizmus mellett az ipar erősítésén is dolgozik – mutatta be dr. Németh Sándor polgármester Büköt az 52. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem résztvevőinek csütörtökön.

Bakos Ágnes

Dr. Németh Sándor bemutatja a belvárost Fotó: Ohr Tibor

Az, hogy Bük fiatal város, előny is: formálható, formálódó a városiasság – egyebek között erről beszélt dr. Németh Sándor polgármester tegnap a művelődési központban a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetemről érkezett tucatnyi érdeklődőnek. Bejárták a készülő városközpontot, láthatták, hogyan igyekszik az önkormányzat formálni a négyosztatú település arculatát. Felső-Büké az ipar, Közép-Bük a városközpont, a legvárosiasabb arculatú településrész. Alsó-Büké a vendéglátás, Bükfürdőé pedig a turizmusfókusz a városon belül. A régi városokat is említette – közéjük tartozik Kőszeg –, ahol egészen mások a kihívások, például komoly feladatot ad a műemlékállomány, hiszen nincs már az egykor azt felépített gazdasági és társadalmi erő.

Dr. Németh Sándor bemutatja a belvárost Fotó: Ohr Tibor

Büköt bemutatva az ipar és a turizmus kettősségét hangsúlyozta: hogy ezek együttes fejlesztése jelent anyagi biztonságot, és ezekből lehet finanszírozni a hiányzó, városi jelleget adó intézményeket. Helyi szinten választ kaptak a résztvevők az 52. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem címadó kérdésére: Kinek épül a város? Bük a helyieknek épül – és az ide látogatóknak is.

Az előadás és a városséta között a nyári egyetem résztvevői a művelődési házban megnézték a Vas Megyei Építész Kamara vándorkiállítását, aztán fürdőzés is szerepelt a nyári egyetemet lezáró programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában