A megye 7 csodája

2019.08.24. 07:00

Mint hal a Rábában

Augusztus 8-a és 30-a között szavazhatják meg olvasóink Vas megye hét legszebb természeti csodáját. Mindennap bemutatunk egyet a húsz jelölt közül, ma a Rába folyót és vidékét.

Vas Népe

A Rábának ezernyi arca van Fotó: Szendi Péter

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet ábécésorrendben. Olvasóink augusztus 8-a és 30-a között szavazhatnak a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A nyomtatott sajtóban megjelent lapokon szavazók között kisorsolunk egy darab, két személyre, két éjszakára szóló wellnesspihenést a Hotel Caramellbe. Az interneten is lehet szavazni, játékunkat a vaol.hu portálunkon lehet megtalálni. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A Rábának ezernyi arca van Fotó: Szendi Péter

A Rába Vas megye legnagyobb vízfolyása 140 kilométer hosszan kanyarog a megyében. Ausztriában, Stájerországban ered, majd 95 kilométer után eléri a magyar–osztrák határt, Alsószölnöknél és Szentgotthárdnál lép be az ország területére. Fontosabb mellékfolyói a Marcal, a Gyöngyös, a Pinka, a Sorok, a Lapincs, a Répce-árapasztó csatorna, a Herpenyő. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége tájékoztat honlapján arról, hogy a folyó szélessége 20–50 m között változik, átlagmélysége pedig 2–3 m. Sokféle hal bújik meg a vízfelszín alatt, összesen 53 faj lakja, a többi között a márna, a paduc, a domolykó, a dévérkeszeg, a ponty, a balin, a süllő, a csuka és a harcsa – sorolják a horgászhonlapon. A Rába vasi szakaszát csodás vadvízi környezet jellemzi, partvonala mentén mocsár- és kaszálórétek, enyves éger és magas kőris alkotta ligeterdők, kékperjés láprétek – írja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság portálja. Bemutatja állatvilágát is, amelyet számos egyed alkot: a többi között remetebogár, vöröshasú unka, szarvasbogár, közönséges denevér és vidra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában