Szabadidőpark, vadregényes kemping és liget

2019.08.09. 07:00

Ötletek már vannak az egykori ikervári szemétlerakó hasznosítására

Szabadidőpark lehet az egykori, Rába melletti szeméttelepből Ikerváron. Az állam most adta át tulajdonrészét az önkormányzatnak, aztán lehet, hogy az evezős turisták kedvence lesz Ikervár.

Bakos Ágnes

Fehér Ferenc, Ikervár polgármestere a helyszínen beszél a tervekről Fotó: Horváth Balázs

Ikerváré lesz a régi szeméttelep – derül ki a legutóbbi Magyar Közlönyben közzétett kormányhatározatból. Az idei 1476. határozat rendelkezik egyes állami vagyontárgyak ingyenes tulajdonba adásáról.

– Két részből tevődik össze, az úthoz közelebbi kétharmada a közútkezelőé, a belső egyharmad a miénk – mutatja a focipályával szemben lévő, az út mentén bokrokkal, fákkal benőtt területet Fehér Ferenc, Ikervár polgármestere. Néhány éve rekultiválták a területet. De hogy hogyan hasznosuljon a terület, arra nem volt konkrét cél, csak az volt biztos, hogy egységes önkormányzati tulajdonként tudnak gondolkodni, ötletelni. Ezért fordultak az államhoz – tavaly márciusban kelt a levél. Erre válasz a kormányhatározat, amely gyakorlatilag rendezi a tulajdonviszonyokat. Közben egy, a területhez tartozó, magántulajdonban lévő sáv is az önkormányzaté lett. Vagyis most kezdődhet az így mintegy háromhektáros terület hasznosítása.

Fehér Ferenc, Ikervár polgármestere a helyszínen beszél a tervekről Fotó: Horváth Balázs

– Számolni kell azzal, hogy a Rába nagyvízi medrének része a terület – emlékeztet a polgármester. Igaz, akkora áradás nem volt erre az elmúlt évtizedekben, hogy odáig kiöntött volna a folyó, de attól még mederterületnek számít, így kell kezelni. Vagyis olyan létesítményt lehet emelni, amelynek nincs épített alapja.

– Egy picit tovább gondolkodtunk, ha már itt a Rába, akár csónakkikötőt is lehetne építeni – mondja Fehér Ferenc. Figyelni kell arra, hogy úgynevezett Natura 2000-es terület is része a három hektárnak, és terv, hogy vizesblokkal, mosdóval lenne kellően komfortos a bakancsos és evezős turisták kiszolgálása. Egy vadregényes kemping lehet tehát az egyik hasznosítási cél, a másik pedig a helyi nagy rendezvények idetelepítése. Rövid távon nemcsak várnak egy esetleges forrásra, lehetőségre, hanem nekiállnak dolgozni.

– Vannak fizikai munkásaink, akikkel ősszel, télen, ha nem lesz más munka, akkor ezt a bozótos részből, egyeztetve a hatóságokkal, ligetet alakítunk ki – mondja Ikervár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában