2019.08.20. 07:00
Rába-vidéki szlovén bogrács praktikák avagy a falunapon mindenki a legjobb volt
A szentgotthárd-rábatótfalui városrész falunapi főzőversenyén minden étel a legjobb minősítést kapta. Dániel Katalinnal, a szlovén nemzetiségi önkormányzat elnökével a bográcsételek titkait kutattuk.
Balogh Dániel és Balogh Sándor vargányával ízesítette bográcsos egytálételét
Fotó: HRL
– A fával való tüzelés az igazi titok a bográcsételeknél, mivel a füst és a pernye különleges aromával gazdagítja a szabad tűzön főtt ételt – értett egyet Dániel Katalin és Huszár Gábor polgármester.

Fotó: HRL
Tátrainé Bánfi Györgyi szerint a tejfölös, illetve tejfölös habarással készült ételt nem szabad csípősre főzni.
Gerencsér Károly külön edénybe merte át a bogrács „színét” (a felszínen lévő, ízekkel teli zsírréteget), és a félig kész pörköltet újra felöntötte hideg vízzel, így az ízek koncentrációját őrizzük meg – tudtuk meg Gerencsér Károlynétól.
Szakács Péter tíz liter pincepörköltet főzött, ő igazi hobbiszakács, akinek pihenést jelent a szabadban való főzés.