kijáró

2019.08.05. 07:00

Szlovén hagyományokkal ismerkedtek az ivánci otthon lakói Rábatótfaluban

Ritkán látott vendégszeretet részesei lehettek a hétvégén Rábatótfaluban az ivánci szakosított otthon lakói.

Civil/Horváth R. László

A programok mellett a vendéglátás sem maradt el: pincepörkölttel várták a fiatalokat Fotó: VN/Horváth R. László

Szentgotthárd városrészének kultúrházában már kora reggel asszonyok serénykedtek. Megtudtuk, az ivánci szakosított otthon lakóit látják vendégül. Gerencsér Károlyné, Julika a szervezők nevében elmondta, szinte az egész falu megmozdult, amikor híre ment: félszázan érkeznek egynapos kirándulásra a községbe. Alig múlt nyolc óra, és már annyi süteményt hoztak a helybeli asszonyok, amennyi egy lakodalomban is elég lenne.

A programok mellett a vendéglátás sem maradt el: pincepörkölttel várták a fiatalokat Fotó: VN/Horváth R. László

Az otthon lakóit nemcsak reggelivel, hanem – a délelőtti szabadtéri programot követően – ebéddel is várták. A nyolcvanliteres üstben „bogrács” készült. Szlovéniában és a Rába-vidéken ezen étek készítésének komoly és régi hagyománya van – mondta el érdeklődésünkre Meggyes Ferencné, Hugi, aki hozzátette: – Az ízletes bográcsot (pincepörkölt) mindenki saját ízlése szerint készíti. A jó állag elérésének azonban egyetlen titka van, hogy a kilónkénti húshoz legalább harminc deka aprított hagymát kell dinsztelni.

Amíg készült az ebéd, a fiatalok a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaságot látogatták meg. Dániel Katalinnak, a Szentgotthárd-Rábatótfalu Szlovén Kisebbségi Önkormányzat elnökének kíséretében megtekintették a tehenészetet. Megtudták, hogy e vidéken a legeltetett szarvasmarhát elsősorban a tejéért tartották, húsért disznókat neveltek, évente egyszer vágtak, az állat minden porcikáját fölfüstölték, és azt osztották be egész évre. Bepillantást nyertek a bio-zöldségtermesztés rejtelmeibe, és ugyancsak képet kaptak a vegyszermentes almatermesztésről.

Bartakovics Iluska a szlovén népi hagyományok világát népdalok segítségével elevenítette fel, majd az ivánci lakók a játszó- és fitneszeszközöket is kipróbálhatták.

Ebéd után a kultúrház udvarán labdajátékokkal és közös énekléssel múlatták az időt. A délutáni hazatérés előtt az egyik ivánci vendég megjegyezte: minden nagyon finom és tökéletes volt…

Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában