Ünnep

2019.08.12. 07:00

Teljesen megújult a gércei evangélikus templom

Ünnepi istentiszteletet tartottak szombaton abból az alkalomból, hogy 32 millió forintból egy év alatt teljesen megújult az evangélikus templom.

Budai Dávid

Szemerei János püspök és Rostáné Piri Magda esperes az ünnepi istentiszteleten

Fotó: Horváth Balázs

– Jó itt lenni, vendégként és házigazdaként is nagy öröm volt belépni az ékesen felújított templomba – hangsúlyozta beszédében a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület 2011-ben megválasztott püspöke, Szemerei János. Mint elmondta, néhány évvel ezelőtt, amikor a vasi helyzetről beszélgettek Rostáné Piri Magda esperes asszonnyal, ő azt mondta neki, hogy a megyében két templom van, amelyet meg kellene újítani, ezek közül az egyik és kevésbé megvalósíthatónak látszó a gércei.

– Most mégis megérhettük ezt a napot, hogy ilyen gyönyörű állapotában, régi ékességében léphetjük át a felújított templom küszöbét. Amikor legutóbb, 2011. december 4-én itt jártam, a templom eléggé elesett állapotban volt. A két alkalom között a legszembetűnőbb különbség az, hogy akkor egy megszomorodott, kicsit reményvesztett közösségben lehettünk együtt, most, hogy a templom megújult, ékessége lett a falunak, olyan környezetben várja a gyülekezetet, ahová öröm belépni – fogalmazott a püspök. Kende László gércei lelkész elmondta: az 1300 lelkes faluban az evangélikus gyülekezetnek 220–230 tagja van, mind nagyon várták már, hogy a templom megújulhasson.

Szemerei János püspök és Rostáné Piri Magda esperes az ünnepi
istentiszteleten
Fotó: Horváth Balázs

A falakról kívül-belül teljesen leverték a vakolatot, majd újravakolták és újrafestették az egészet. A lábazatot újra leszigetelték és dréncsövezéssel küszöbölték ki a fal további vizesedését, a világítást is újragondolták. A felújítás tavaly májusban kezdődött el és az idén július 31-én fejeződött be; sokáig azért állt a munka, hogy a templom kiszellőzhessen. A beruházás összköltsége valamivel több mint 32 millió forint volt, ebből 21 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrás volt, a fennmaradó összeg pedig az országos egyház nyújtotta segítségből és a gyülekezet saját megtakarításából tevődött össze.

Az istentiszteletet követően megköszönték mindazoknak a segítségét, akik bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy a templom megújulhatott – így Harcsár Sándornak, a korábbi lelkésznek is, aki a felújítási munkálatok előkészületeit elindította –, majd a gyülekezet tagjai és a meghívott vendégek átvonultak a kultúrházba, ahol szeretet-vendéglátás várta őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában