Nagyszálló és fürdő

2019.09.18. 20:06

A Magyar Turisztikai Ügynökség a támogatásáról biztosította Szombathelyt

Az országos és helyi turisztikai trendekről, a térségi és szombathelyi turizmusfejlesztés lehetséges irányairól tartottak sajtótájékoztatót pénteken az Artis Boutique Hotel kávézójában.

Merklin Tímea

Dr. Puskás Tivadar, dr. Balázsy Péter és dr. Guller Zoltán – megnézték az uszodát is

Fotó: Cseh Gábor

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, dr. Guller Zoltán elmondta: az ágazat 400 ezer embernek ad munkát, több mint 40 ezer magyar tulajdonban lévő vállalkozás dolgozik benne. 2016 óta a kormány stratégiai ágazatként kezeli azzal a céllal, hogy 2030-ra Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége tudjon lenni.

Kifejtette: a turizmus húzza a magyar gazdaságot. Jelenleg több mint ezer turisztikai fejlesztés van folyamatban Magyarországon, benne olyan panziók fejlesztésével, mint a sajtótájékoztató helyszíne, amely bárhol Európában megállná a helyét. A Széchenyi kártyán 151 milliárd forint lesz, amelyet magyar emberek fognak elkölteni magyar szállodákban, fürdőkben.

Dr. Guller Zoltán szerint Szombathelyen az ipar jelentős, de a turizmusban is komoly potenciál van. A helyi vezetőkkel megnézték a gyógy­vízhez, fürdőkhöz kapcsolódó lehetőségeket, illetve egy nagyobb kapacitású szálloda terveit. Azt mondta, mindent meg fognak tenni, hogy Szombathely a lehető legnagyobb támogatásokat megkapja.

Dr. Puskás Tivadar, dr. Balázsy Péter és dr. Guller Zoltán – megnézték az uszodát is
Fotó: Cseh Gábor

Dr. Balázsy Péter, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje a nagyszálló kultikus épületének megmentéséről beszélt, amely jelenleg magántulajdon, 15 éve áll, nyilvánvaló, hogy állami támogatás nélkül nem lehet felújítani. Önkormányzati tulajdonba fog kerülni, a rendbe hozása után pedig vállalkozók működtetik.

Fontos kérdésnek nevezte az uszoda és termálfürdő mint minősített turisztikai gyógyhely fejlesztését (komplex rekreáció tekintetében ide kapcsolódik a Tófürdő és a Csónakázó-tó), ha lesz pályázati lehetőség, meg fogják ragadni. Amint mondta, ezen beruházások kivitelezéséhez ígéretet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől a támogatásra.

Dr. Hende Csaba or­szág­gyű­lési képviselő, az Or­szág­gyűlés alelnöke hangsúlyozta: „aki kimarad, az lemarad”, vagyis súlyos hátrányba kerül a versenytársakhoz képest. Úgy fogalmazott: dr. Guller Zoltán vezérigazgató látogatásának üzenete, hogy „előttünk a feladat, mögöttünk a kormány”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában