izgalmas programok

2019.09.15. 20:00

A Megyenapon kirakatba helyezték értékeinket

A Berzsenyi téren rendezték meg a Megyenapot koncertekkel, megyei érték-, művészeti és kézműves bemutatókkal.

Merklin Tímea

A rendszerváltás óta vezeti települését a tizennégy kitüntetett polgármester. Fent (balról a negyedik) Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, mellette balra dr. Balázsy Péter jegyző

Fotó: Cseh Gábor

Püspöki szentmise volt a székesegyházban, majd ünnepi közgyűlés a Megyeházán. Díszpolgári címet kapott a háromszoros Kossuth-díjas Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze, amelyet itt nem tudott átvenni, majd elviszik neki az otthonába. Tiszteletére Törőcsik Mari-filmnap volt az Agora Savaria Filmszínházban.

A megyei önkormányzat elismerését vehették át azok a polgármesterek, akik a rendszerváltás óta, 29 éve látják el ezt a tisztségüket: Annár István Rábatöttös, Balogh Ernő Velemér, Desits József Vasasszonyfa, Farkas László Bögöt, Fukszberger Imre Csehimindszent, Krenner Róbert Csempeszkopács, László Ervin Nemeskocs, Markó Sándor Szatta, Nagy István Pácsony, Nagy Károly Nyőgér, Pál László Hegyhátszentmárton, Patyi Elemér Bögöte, Szabó József Vasszilvágy, Szemes István Ják első embere.

A rendszerváltás óta vezeti települését a tizennégy kitüntetett polgármester. Fent (balról a negyedik)
Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, mellette balra dr. Balázsy Péter jegyző
Fotók: Cseh Gábor

Elismerő oklevelet kapott a húszéves Koprive Tamburazenekar. Volt hintós sé­ta­kocsizás Szombathely bel­városában, elhozták a megye szimbólumát, a kitömött struccot a vasvári múzeumból fotózáshoz, kitelepültek a honvédek, a hagyományőrzők, a Berzsenyi Dániel Könyvtár sátrában könyveket, Életünk folyóiratot adtak ajándékba. Az óriás mackó a testvér Hargita megyét reklámozta mint lehetséges turisztikai célpontot.

 

A Nemzeti Művelődési Intézet Vas Megyei Igazgatósága standján egyebek közt a kistelepülések segítésére útmutatót osztottak a törvényi változásokról, a második kötet most ősszel fog megjelenni, benne dokumentumminták is lesznek. Az övék volt a Hungarikum játszóház a Smidt Múzeum udvarán, bent a múzeumban két vezetéssel mutatták be a kávéházi tárlatot.

A Berzsenyi téren a kosárfonás hagyományát is bemutatták

A megyei önkormányzattal közösen hívtak meg a térre egyes településeket, ahol a legnagyobb közösségi összefogással működik a helyi értéktár. Így került ide Nemescsó, Csehimindszent, Gersekarát, Rábapaty, Bő, Bejcgyertyános, Molnaszecsőd, Kőszeg. Jöttek kosárkötők, horgoltmesefigura-készítők, kóstolhattunk nagyanyáink ételei közül málét, hájas kráflit, som-, szeder- és csipkebogyólekvárt.

A 18. században épült, később Hauszmann Alajos tervei alapján átalakított Megyeházát Zágorhidi Czigány Balázs vezetésével lehetett megnézni.

Historikus koncertet adott a Kossuth-díjas Kátai Zoltán énekmondó. Több mint száz Vas megyei táncos mutatott be közös műsort, és elmondták Berzsenyi A tánc című versét is együtt, a nagy versmondás módszerével. A Koprive Tamburazenekar húsz­éves jubileumi koncertjén Csorba Lóránt (Lóci Játszik) volt a vendég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában