Jó páros az övék

2019.09.06. 07:00

A vasi Szabó Lajos nem csak a szépségéért tart retriever kutyát, versenyekre járnak

Sokan impozáns külsejéért vásárolnak retrievert. Ám ha megfigyeljük, hogyan végzik feladataikat, amelyekre eredetileg ki lettek tenyésztve, biztos, hogy még inkább lenyűgöznek minket. Így gondolja Szabó Lajos, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltó századosa is, aki retriever-sportversenyeken szerepel kutyájával.

Polgár Patrícia

Szabó Lajos retrieverével, Arwennel

Fotó: Szabó Lajos

– Az első retrieverem 2007-ben került hozzám – azóta sajnos már nincs köztünk. Tenyésztője postán küldött egy csomagot, amely egy pórázt, egy dummyt (babzsákot) és egy sípot tartalmazott. Tanácsokat kaptam tőle, miket gyakoroljak a kutyával. Így kezdtem el a sportot, amely az első sikeremmel belopta magát a szívembe, azóta is űzöm – mesélte a tűzoltó.

A retrievereket eredetileg lövés utáni munkára tenyésztették ki, így versenyszezonon kívül vadászatokon tréningezik őket. Ezeken vadászok és hajtók vannak jelen. A hajtók munkáját vizslák segítik, a retrieverek kint állnak a puskákkal, és jegyzik, hova esnek a madarak. Amelyiket megsebezték, arra rögtön kiküldik őket. Egy kutya öt-hat leesési pontot is fejben tud tartani, és azokat a vezető által meghatározott sorrendben begyűjteni.

Szabó Lajos retrieverével, Arwennel

A fajtát különböző versenyeken mérettetik meg: working-, azaz munkateszteken, ahol azt figyelik, mennyire irányítható a kutya. A dummy trialen félkilós babzsákot dobnak el, azt kell begyűjteni. A fő különbség ezek között az, hogy míg az előbbin startpisztollyal lőnek, a komolyabb versenyeken sörétes vadászpuskával. Létezik még a cold game teszt – ott hideg zsákmányokat dobnak a kutyának.

A legfelsőbb kategória a field trial, ahol éles vadászaton bírálják a kutyák teljesítményét.

Lajos eddig főként hazai és ausztriai versenyekre járt. Utóbbiakra azért, mert ott nehezebb terepviszonyokon is meg tudja mérettetni a kutyáját, Arwent. Júliusban nagy álma teljesült: kijutott az International Working Testre, ahol háromfős, fiatal kutyákból álló csapatukkal állták a sarat tapasztaltabb versenytársaikkal szemben.

– Bevallom, nagyon izgultam, mert olyanok ellen versenyeztünk, akik korábban minket bíráltak – mondta. A következő célom, hogy kijussak a Skinner’sre, Skóciába. Ott a legkisebb távolságok 200 méternél kezdődnek, ami nagy kihívást jelentene Arwen számára – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában