Tárlat

2019.09.13. 07:00

A zalalövői Van Gogh kiállítása Répcelakon

Bár a szakma soha nem fogadta be, Varga József festészetében működésbe lép az igazság. A Répce Galéria legfrissebb tárlata október 5-ig látogatható.

Budai Dávid

Tóth Csaba, Varga Józsefné és Mészáros Imréné

Fotó: VN

Varga József zalalövői festő emlékkiállítása nyílt meg szerdán a Répcelaki Művelődési Ház és Könyvtár Répce Galériájában. A kiállítást Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg. Háromféle módon lehet művészetet tanulni: iskolában egy mestertől, a főiskolán egymástól és egy választott példaképtől. Varga József ez utóbbit választotta, csak míg a legtöbb esetben a művész a körülötte lévő életet kívülről látva jeleníti meg, Varga József benne élt abban, amit megfestett – hangzott el a megnyitón.

Tóth Csaba, Varga Józsefné és Mészáros Imréné
Fotó: VN

Az igazi műalkotásban az igazság működésbe lép – mondta Heidegger Van Gogh parasztcipőt ábrázoló képe kapcsán: abban a műben minden benne volt a szegénységről. Itt is erről van szó. Ő a zalalövői Van Gogh – Torjay Valter hívta így egyszer Varga Józsefet, árulta el Tóth Csaba – akinek a képein mindig megelevenedik az igazság, az a világ, amiben felnőtt. A szakma életében soha nem fogadta be művészetét, pedig helye van a magyar festők között, de most már az utókor feladata, hogy ezt a helyet kivívja neki. A tárlat október 5-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában