Kerékpárra pattantak

2019.09.23. 07:00

Autómentes nap élménybeszámolóval, elfogadással

Megyeszerte sok helyen ünnepelték meg a Mobilitási Héthez kapcsolódó autómentes napot. Néhány érdekesebb rendezvényen mi is ott voltunk.

Tersztyánszky Krisztina

Az előadás után a csákányiak biciklire ültek, és körbekerekezték a falut Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Csákánydoroszlóban hatásos módját találták meg annak, hogyan lehet az embereknek kedvet csinálni a kerékpáros vagy gyalogos túrázáshoz. Az ország talán két legismertebb túrázóját, Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort, a Hazajáró műsorvezetőit hívták közönségtalálkozóra. Meg is telt bőven a kultúrház vasárnap délután érdeklődőkkel. A Bogáti András által moderált beszélgetésben Oszkár és Sándor jóvoltából bepillantást kaphattunk a már 250 adást megért sikeres műsor készítésének kulisszatitkaiba.

Mindenek előtt abba, hogy a Prima Primissima díjat is kiérdemelt műsort egyáltalán nemcsak két ember készíti, hanem egy – legkevesebb – hatfős stáb, amelynek az operatőrön, a rendezőn és a hangmérnökön kívül egy olyan technikai segítő is tagja, aki szükség esetén beugrik statisztaként, hogy életet varázsoljon a filmkockákra.

Megtudhattuk, hogy a stáb elsősorban a határon túli magyar területeken forgat, ahol a természeti szépségeken és a honismereti értékeken kívül a helyi közösségek életét kívánják bemutatni. Sok érdekesség hangzott el a túrák megszervezésétől az utómunkálatokig. A műsorvezetők azt is bevallották, hogy időkímélés céljából bizony néha beülnek a mikrobuszba, de leggyakrabban gyalog, kerékpáron, kenun, szánon vagy más extrém – de nem motoros – járműveken járják be a forgatási helyszíneket.

Az előadás után a csákányiak biciklire pattantak, és körbekerekezték a falut, majd különféle tréfás vetélkedőkön mérték össze mozgékonyságukat.

Az előadás után a csákányiak biciklire ültek, és körbekerekezték a falut Fotó: Szendi Péter

 

Kemestaródfán idén második alkalommal tartották meg az Autómentes Napot, a Baba-mama Klub szervezésében. A program 15 órakor a játszótéren elrejtett csokik lázas keresgélésével kezdődött, majd a gyerekek aszfaltrajzversenyen mérték össze tudásukat. 16 órától a Lufi Együttes szórakoztatta a résztvevőket.

Ezután a nap legizgalmasabb része, a tombolasorsolás következett. Azok a szülők és gyerekek, akik nem autóval érkeztek, dupla tombolajegyet kaptak, a két fődíj pedig egy gyerek- és egy felnőtt kerékpár volt. Vasalján már délelőtt több mint húsz gyerek és felnőtt kerékpártúrára indult Körmendre, a Bárkaházhoz. Délután a sportpályán pedig egymást érték a különböző sport- és ügyességi vetélkedők.

Szombathelyen a Zonta Alapítvány a Micimackó Óvodával karöltve – immár hatodik alkalommal – szervezte meg szombaton a Micimackó-futást a Csónakázótó szigetén, ahova a szép időben legalább másfél száz gyerek ment ki a szüleivel.

 

A vidám hangulatú program minden évben arra ad lehetőséget, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek felszabadultan együtt versenyezhessenek az életkoruknak megfelelő ép óvodásokkal, kisiskolásokkal. Természetesen az értékelés külön történik, de az idén sem ez volt a lényeg, hanem a közösség, az elfogadás, a kötetlen együttlét élménye.

Sokan szurkoltak az egyénileg futó versenyzőknek csakúgy, mint azoknak, akik családi vagy baráti körben kézen fogva, kocsiban tolva, triciklivel, vagy akár az apuka nyakában ülve élték meg a cél felé száguldás örömét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában