könyvbemutató

2019.09.25. 07:00

Egy betegség és a gyógyulás története

A Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be Kormos Györgyi új regényét, ami a Megigazítva címet kapta. A szerzővel Tanai Ibolya beszélgetett.

Lakosi Gabriella

Kormos Györgyi új regényéről beszélt a könyvtárban

Fotó: Ohr Tibor

A könyv nehéz témáról szól, hiszen a mellrák minden nőt félelemmel tölt el. Így Tanai Ibolya is szorongással kezdte olvasni a könyvet – hangzott el a bevezetőben. A negatív érzések aztán hamar, a könyv negyedénél elszálltak.

A Megigazítva című regény eredetileg önéletrajzi ihletésű, a szerző maga is átesett ezen a betegségen. A könyv egy 50 év körüli nő, Jópál Borbála életét kíséri öt éven keresztül, a diagnózistól egészen a gyógyulásig.

Kormos Györgyi bevallja, a főhős kicsit vagányabb, mint ő, sokszor azokat a mondatokat adta a szájába, amiket ő csak gondolt, de nem mert kimondani. Ráadásul azért sem lett önéletrajz a mű, mert könnyebb volt a betegségről bizonyos távolságot tartva írni, így az érzelmek nehezebben ragadták el. Ennek ellenére a történet híven tükrözi a saját gyógyulásának és hitre jutásának lépéseit. A szerző szerint ugyanis az ő életében ez a kettő szorosan összefügg.

Kormos Györgyi új regényéről beszélt a könyvtárban
Fotó: Ohr Tibor

A Megigazítva szereplői 2016 nyarán „születtek meg”, sok fejtörést okozott az írónak, hogy a félig kitalált, félig a való életből vett alakok életútját, történetét is megalkossa.

Amikor elkezdte írni a regényt, már egy éve tünetmentes volt. Eredetileg könnyed sztorikat, laza történeteket akart összekapcsolni. Amikor viszont átnézte, amit először papírra vetett, a visszaemlékezéshez elolvasta a betegsége alatt a barátokkal váltott e-mail­eket, üzeneteket, tudatosult benne, hogy ez komolyabb lelki munka lesz, mint amire elsőre számított. Komoly terápia vette kezdetét, rengeteget sírt, míg írta a könyvet.

Az időben felfedezett mellrák nem halálos, jól kezelhető és gyógyítható – emelte ki a bemutatón Kormos Györgyi. Ezért is kiemelten fontosak a szűrővizsgálatok – tette hozzá. Az életünk döntések sorozata, nem szabad hagyni, hogy sodródjunk az árral. A főszereplő, Bori is, amikor észrevette a mellében a csomót, nem halogatott, elment orvoshoz.

– A főhős a regény során sokszor hoz meg komoly döntéseket, olyanokat is, amelyekből néha úgy érzi, jobb lenne „kicsusszanni” – fogalmazott az író. Szeretné, ha ezt az üzenetet mindenki magáévá tenné, és ezáltal az olvasók is bátrabban döntenének majd a regény elolvasása után.

 

Kormos Györgyi azt mondta, ő úgy látja, a hit is egy döntés. Ahogy fogalmazott: „Jézus kopogtat, de nem töri ránk az ajtót, a mi döntésünk, hogy beengedjük-e”. Az író, ahogy felismerte Istent, egyre jobban értékelte saját életét, és kevésbé foglalkoztatták azok a negatív érzések, amiket a betegsége miatt élt meg. Innentől már azt gondolta: okkal és céllal történik minden, a nehézségeket is el tudta fogadni.

A Megigazítva egy betegség, egy felismerés és egy gyógyulás történetét mutatja be, annak nehézségeivel, jobb és rosszabb pillanataival együtt. Megmutatja: érdemes küzdeni és nem hagyni magunkat sodródni az árral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában