Személyes emlékezések tették meghittebbé az avatást

2019.09.23. 07:00

Für Lajos nevét viseli a művelődési ház Egyházasrádócon

Nevet kapott a csaknem 100 millió forintból kívül-belül felújított egyházasrádóci művelődési ház: Für Lajosról nevezték el az intézményt, és emlékszobát rendeztek be a politikusnak.

Bakos Ágnes

Ünnepélyes névadó Egyházasrádócon Fotó: Szendi Péter

Fotó: Szendi Péter

– Múlt, család, szülők, a tanár, a történész, az MDF egyik alapítója, a határokon túli magyarok szószólója, ez mind tablóra került – sorolta az emlékkiállítást méltatva dr. Bíró Friderika, Für Lajos özvegye a szombati avatóünnepségen. Megköszönte Móricz Péter történész és Bebes Árpád muzeológus munkáját.

– A sors adománya, hogy együtt részt vehettünk abban a történelmi folyamatban, amit most rendszerváltásnak hívunk. Lajos megérdemelte ezt az adományt. Ezt a falut és az itteni életformát megőrizte magának – mondta személyes hangú köszöntőjében dr. Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója. Ugyancsak személyes hangon emlékezett a hat éve elhunyt Für Lajosra V. Németh Zsolt miniszteri biztos, Egyházasrádóc országgyűlési képviselője: – A rendszerváltozás idején minta, példa volt. Legyenek büszkék rá, mint ahogy én is büszke vagyok rá, hogy együtt munkálkodhattam vele. Mindig emlékeztetett a ‎haza, a nemzet iránti elkötelezettségére.

Ünnepélyes névadó Egyházasrádócon Fotó: Szendi Péter

– Édes fiam, így hívott – mesélte Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke. 1991 őszén hívta Für Lajos parlamenti titkárnak, ezt élete talán legjelentősebb pillanatának ne­vezte. – Szeretetreméltó, i­gaz ember volt, mindannyian tudjuk, akik ismertük. Tiszteletre méltó, hogy a helyi közösség megtiszteli – mondta Hende Csaba a Für Lajos Művelődési Központ és Emlékterem avatásán.

Az 1954-ben épült kultúrházat több forrásból, csaknem 100 millió forintból újították fel – ismertette Szvoboda Tamás polgármester. Hőszigetelték, új burkolatokat kapott a ház, új a víz-, az elektromos és a gázhálózat. És van már emlékszobája az 1930. december 21-én Egyházasrádócon született Für Lajosnak.

– Büszkék vagyunk, hogy innen indult, és áldozatos munkával töltött hosszú évek után ide tért vissza. Szolgáljon a falu megelégedésére, becsüljék meg – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában