könyvbemutató

2019.09.16. 11:30

Göncz László trianon hatását mélyinterjúkban írta meg

Szentgotthárd Szinte kézzelfoghatóvá válik a száz évvel ezelőtti európai történelem Göncz László interjúkötetében, melyet a minap mutatott be a Móra Ferenc Városi Könyvtárban.

Civil/Horváth R. László

Molnár Piroska és Göncz László a könyvbemutatón

Fotó: VN/HRL

Molnár Piroska igazgató köszöntőszavai után Göncz László író, történész elevenítette fel a szépszámú hallgatóság számára a könyv megírásának körülményeit.

Az Emberek a pannon végeken a szlovén–magyar határ mentén élőkkel készült mélyinterjúk alapján született, amelyből az olvasó megtudhatja, hogy a száz éve meghúzott országhatár a lelkeket is elválasztotta egymástól.

Molnár Piroska és Göncz László a könyvbemutatón
Fotó: VN/HRL

Előadásában Göncz László rámutatott, a 20. század történelmének megismerését három oszlop segíti: a levéltári források és a korabeli sajtóanyagok mellett fontos szerep jut az élő, személyes élményeknek. Az interjúkötet hét fejezetet tartalmaz: az első az Európai horizont címet kapta, ezt követik a tájegységek szerinti fejezetek, az utolsó kettő a Muravidékre koncentrál.

Göncz László elmondta, ter­vezi egy olyan interjú­kötet megírását a közeljövőben, mely Szentgotthárdra és környékére fókuszálva mutatja be a 20. század első felében a Rábavidéken élők történetének sorsfordulóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában