Jövőre kész

2019.09.24. 11:30

Ha megépül a tározó Rönökön, nem lesz árvíz

Az épülő záportározó 189 ezer köbméter vizet lesz képes megfogni, a völgyzáró gát zsilipje pedig csak annyi vizet enged tovább a település felé, amennyit már elbír a patakmeder – tudtuk meg a tegnapi tájékoztatón.

Budai Dávid

Lakossági tájékoztatót tartottak a település határában épülő záportározónál hétfőn délután. A megjelentek leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mikor készül el teljesen a tározó, de volt, aki arra is kíváncsi volt, hogy lehet-e majd horgászni a területen, mások pedig arról érdeklődtek, kitisztítják-e az átereszeket, sokak szerint ugyanis azok eltömődése vezetett a 10 évvel ezelőtti árvízhez. – Akkor négy napon keresztül kaptuk a rengeteg csapadékot, és csak nagyon komoly helyi összefogással és külső segítséggel sikerült úrrá lenni a helyzeten. Ezért nagyon örültünk mikor kiderült, hogy elindul a mostani beruházás. Ha végre megépül a záportározó, hasonló árvíz nem fordulhat elő többet – mondta Pékó Tamás Lajos, Rönök polgármestere.

A polgármester által elmondottakat erősítette meg Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese, aki elmondta, a dombvidéki jellegzetesség miatt nálunk az árvizek ellen leginkább záportározókkal lehet védekezni. A rönöki tározó 10 hektáros lesz és mintegy 189 ezer köbméter vizet tud majd befogadni, egy zsilipnek köszönhetően pedig csak annyi vizet fog a település felé elengedni, amennyit a patakmeder be tud fogadni, ami 13,8 köbméter másodpercenként.

Busa Tamás az érdeklődőknek egy helyszínrajzon mutatta meg, mekkora kiterjedésű lesz várhatóan az elöntési terület a völgyzáró gát mögött, hol fog húzódni a mintegy másfél méter magas töltés, és hol lesz a terület mellett elhaladó megemelt közút nyomvonala. Elhangzott, a visszamaradt másfél hektáros vizes élőhelyen valószínűleg lesznek majd halak, de nagy fogásra itt a horgászok ne számítsanak, a patakmeder tisztítása pedig már folyamatban van és az átereszeket is kitisztítják. Busa Tamástól megtudtuk azt is, hogy csak a völgyzáró gát és a műtárgy környezete lesz a vízügyi igazgatóság kezelésében, a tározótér megmaradt a korábbi tulajdonosoknál, nekik egy közérdekű használati jog bejegyzés került a területükre, amiért természetesen pénzbeli megváltást is kaptak. A tározó pedig, ha meg is telik, nagyjából egy nap alatt leürül majd. A szakember hangsúlyozta, Magyarországon is előfordult az utóbbi években, hogy néhány óra alatt 100 milliméter eső esett, a megoldást a most épülő öt záportározó jelentheti. A tervek szerint 2020 harmadik negyedévére az összes tározó elkészül majd, de ezt sok minden befolyásolhatja, a régészeti munkáktól kezdve az időjárásig.

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által alkotott konzorcium az Európai Unió támogatásával 1 milliárd 850 millió forintból épít záportározókat Vas és Zala megyében. A Környezeti és Energiahatékonysági Programban megvalósuló ­(Kehop) projekt legfőbb célja a völgyfenéki települések – Kőszegdoroszló, Rábagyarmat, Rönök, Murarátka, Zalatárnok – árvízi biztonságának növelése, a víz okozta károk megelőzése, csökkentése. A záportározók olyan területeket érintenek, melyeken a domborzati viszonyok miatt a csapadék gyorsan összegyűlik, a vízkárok ellen helyben nem lehet védekezni. Az érintett vízfolyások vízemésztő képessége kicsi, bővítésük gazdasági szempontból nem célszerű, továbbá a beépítettség miatt műszakilag nem megoldható.

A kiviteli tervek alapján 2018 szeptemberében meg is kezdődött Zalatárnokon és Murarátkán a záportározók építése. Ezeken a helyszíneken jelenleg a völgyzáró gát és a vízszintszabályozó műtárgy befejező építési munkái folynak. Elkészült a Szigeti-patak, a Kozmadombi-patak és a Rátka-patak tervezett me­derrendezése. A Vas megyei helyszíneken idén márciusban kezdődtek meg a kivitelezési munkák. Jelenleg az árapasztó és vízszintszabályozó műtárgy földmunkáit, vasalási és betonozási munkáit végzik a szakemberek, valamint megkezdődött a Gyarmati-­patak mederrendezése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában