tanévnyitó

2019.09.03. 11:30

Harminc éve indult el a felsőfokú képzés Szombathelyen

Harminc éve indult el Szombat­helyen a felsőfokú egészségügyi képzés. A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja és a PTE Szociális és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakképző Iskola (SZESZI) Szent-Györgyi Albert Tagintézménye tegnap a Fő téren nyitotta meg a jubileumi tanévet.

Tersztyászky Krisztina

Esküt tettek az elsőévesek a jubileumi tanévnyitón

Fotó: Szendi Péter

Miközben a rendezvénysátorban az évnyitó zajlott, a Fő tér több pontján mentők, gyógytornászok, ápolók adtak bepillantást a szakmába, később szimulációs mentési, szülési és egyéb bemutatók tartották izgalomban a Fő téren sétá­lókat.

Az ünnepségre zsúfolásig megtelt a sátor az elsőéves hallgatókkal és a középiskolát most kezdő diákokkal. Az elnökség soraiból elsőként dr. Hende Csaba, ország­gyűlési alelnök, országgyűlési képviselő szólt hozzájuk. Megköszönte, hogy az egészségügyi pályát választották, hiszen hiába a drága intézményfejlesztés, ha nem lesz szakszemélyzet, aki a betegeket ellátja.

Esküt tettek az elsőévesek a jubileumi tanévnyitón
Fotók: Szendi Péter

Dr. Puskás Tivadar polgármester, egyben a képzési központ oktatója azokat az úttörőket is köszöntötte, akik 30 éve felelősségteljes és fontos tettet hajtottak végre a szombathelyi felsőoktatási paletta bővítésével. A jubileumi tanév alkalmából oklevelet adott át Karamánné dr. Pakai Annamáriának, a szombathelyi képzési központ igazgatójának, aki hangsúlyozta: büszkék lehetünk, hogy egy 650 éves múlttal rendelkező egyetem legdinamikusabban fejlődő karához tartozhatunk.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a városi rang fokmérőjeként az egészségügy és az oktatás fejlettségét emelte ki, üdvözölve, hogy Szombathelyen mindkettő magas szinten és egymással jó együttműködésben van jelen. Marton Ferenc megyei közgyűlési alelnök a teljes odaadást követelő egészségügyi hivatásról beszélt és a megyei közgyűlés jubileumi oklevelét adta át a képzési központ igazgatójának.

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntője

A Markusovszky kórház nevében Altmajer Beáta ápolási igazgató biztosította a leendő hallgatókat arról, hogy a gyakorlóintézményben megkapják a szükséges szakmai tapasztalatot. A Vas Megyéért Egyesület elnökeként dr. Balázsy Péter örömét fejezte ki, hogy a bővülő profilú intézmény a Fő teret választotta helyszínnek, nyitva ezzel a szombathelyi polgárok felé.

A SZESZI igazgatója, Németh­né Baráth Anikó a középiskolai tanévet nyitotta meg. Dr. Ács Pongrác, a PTE ETK általános stratégiai dékánhelyettese elmondta: a PTE Egészségtudományi Kar öt képzési központja kimagasló elsőéves létszámmal indítja a tanévet. Szombathelyen a tavalyinál 42 százalékkal több: 179 elsőévest vettek fel, a nappali képzésben tanulók aránya az előző évinek csaknem háromszorosa.

Az évnyitó ünnepélyes pillanata volt az elsőévesek eskütétele, ösztöndíjak és elismerések is gazdára találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában