Papamonat

2019.09.04. 11:30

Határozott az osztrák parlament a hosszabbításról: az édesapáknak jár a pótszabadság

Már igényelhetik az egy hónapos gyermekgondozási pótszabadságot Ausztriában az édesapák: a napokban határozott a kormány arról, hogy minden édesapa igénybe vehesse ezt a lehetőséget gyermeke születését követően.

Vas Népe

Indulhat a Papamonat Ausztriában

Fotó: Shutterstock

Papamonat elnevezéssel illetik Ausztriában azt a hónapot, amelyet a gyermeke megszületése után az újszülöttel és feleségével otthon, zavartalanul tölthet az édesapa. A távirati iroda osztrák lapokra hivatkozva közölte, hogy 2019 szeptemberétől lehet igényelniük ezt a lehetőséget az apáknak, akiknek a csöppség születése után nyolc héten belül meg kell kezdeniük az egy hónapos gyermekgondozási szabadságot.

A lapok közlése szerint nyugati szomszédunknál évente körülbelül 86 ezer gyermek születik; eddig azonban csak keveseknek adatott meg az, hogy hosszabb ideig az édesapjukkal lehessenek, ezt ugyanis csak az állami szektorban dolgozó szülő igényelhette, ő is csak 2017 márciusától.

Az egyébként korábban is szabály volt, hogy nyolc héten belül be kellett jelenteni az igényt az apaszabadságra. A magánszektorban dolgozóknál pedig a munkáltató döntött arról, hogy dolgozóik megkapják-e az apaszabadságot. A Papamonat nemcsak a házasságban élő, férfi és nő kapcsolatán alapuló párokra vonatkozik, hanem azt az egynemű szülők, a nem vérszerinti szülők és a nevelőszülők is igénybe vehetik – írták.

Feltétel azonban, hogy az apának a feleséggel és a gyermekkel közös háztartásban kell élnie, valamint, hogy a munkáltatóját is időben tájékoztatnia kell a szabadság kivételéről, a szabály szerint legkésőbb a szabadság megkezdése előtt három hónappal be kell jelenteni a munkahelyen a Papamonatot.

Indulhat a Papamonat Ausztriában
Fotó: Shutterstock

A bejelentésre vonatkozó időtartamhoz kiegészítés is tartozik, miszerint a szeptember 1-je és november 30-a között születendő gyermekeknél ez a határidő – értelem szerint – rövidebb. Az otthon töltendő egy hónapot nem lehet rövidíteni, vagy cserélni másik időponttól kezdődőre. Fontos jellemzője még az apaszabadságnak, hogy az apáknak az otthon töltött időt megelőző és az az utáni négy hétben nem mondhatnak fel ezen időszak alatt a munkahelyükön.

A fizetés is változik abban a hónapban, amit otthon töltenek a gyermekük és a feleségük mellett: fizetés nem jár nekik, helyette támogatást kapnak, napi 22,60 eurót, ami egy hónapban 700 eurónyi anyagi segítséget jelent számukra. A támogatás nem csökkenti a gyermekgondozási segélyt, amit a szülőknek igényelniük kell a gyermek születése után.

Akik nem osztrák állampolgárok, azonban Ausztriában élnek és alkalmazottai vállalatoknak, cégeknek, szintén igénybe vehetik az egy hónapos apaszabadságot, ennek rájuk vonatkozó pontos feltételeiről érdemes tájékozódni a munkáltatónál és a területileg illetékes kormányhivatalnál. Bár a bér nem jár, a beteg- és nyugdíjbiztosítás azonban igen.

Az egy hónapos gyermekgondozási pótszabadságot egyébként a nyár elején szavazta meg a bécsi parlament – írta a távirati iroda. Egyetértés volt a hosszú szabadság lehetőségének bevezetésében a pártok között, a Szociáldemokrata Párt javaslatát az Osztrák Szabadságpárt és a JETZT is támogatta. Heinz-Christian Strache korábbi alkancellár is letette a voksát az apasági pótszabadság kiterjesztése mellett, véleménye szerint fontos szerepet játszik ez az idő az apa és a gyermek közötti szoros kapcsolat kialakításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában