Sorsolás

2019.09.11. 07:00

Kiderült, mi lesz a sorrend a szavazólapokon

A keddi sorsolás alapján dőlt el, hogy az önkormányzati választáson milyen sorrendben jelennek meg az egyes jelölő szervezetek a Vas Megyei Közgyűlés választására vonatkozó szavazólapon.

VN

Minden jelölő szervezet neve egy-egy zárt borítékba került, onnan az urnába: sorsolt a bizottság

Fotó: Szendi Péter

Két napirendi pontot tárgyalt tegnap a megyeháza címertermében a Vas Megyei Területi Választási Bizottság. Miután dr. Turcsán Gábor elnök megnyitotta az ülést, és megállapította annak határozatképességét, először sorsolás zajlott, amely arról döntött, hogy a Vas Megyei Közgyűlés választására vonatkozó szavazólapon milyen sorrendben jelenjenek meg az egyes jelölő szervezetek.

Amikor október 13-án bemegyünk a szavazófülkébe, a következő sorrendet látjuk majd: 1. Demokratikus Koalíció, 2. Fidesz-KDNP, 3. Polgármesterek Vas megyéért Egyesület, 4. Magyar Szocialista Párt, 5. Mindenki Magyarországa Mozgalom, 6. Jobbik Magyarországért Mozgalom, 7. Momentum Mozgalom.

A második napirendi pontban ugyancsak sorsolás alapján dőlt el, hogy a roma nemzetiségi önkormányzat választására bejelentkezett két jelölő szervezet milyen sorrendben kerül fel a szavazólapra. Mindkét szervezetet a Nemzeti Választási Bizottság vette nyilvántartásba, és az egész ország területére kiterjedő hatállyal indulhatnak a választásokon. A két jelölő szervezet sorrendje a sorsolást követően a következőképpen alakult: 1. Roma Polgárjogi Mozgalom BAZ Megyei Szervezete, 2. Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség.

Dr. Stankovits György, a vasi Területi Választási Iroda vezetője elmondta, a listasorsolásnál minden olyan bejelentett jelölő szervezetet figyelembe kell venni, amelyek nyilvántartásba vételét jogerősen nem utasította el a Területi Választási Bizottság.

Minden jelölő szervezet neve egy-egy zárt borítékba került, onnan az urnába: sorsolt a bizottság
Fotó: Szendi Péter

A német és a horvát területi önkormányzati választásra bejelentkezett szervezetek esetében azért nem volt szükség listasorsolásra, mert mindkettőre csak egy-egy jelölő szervezet volt.

A sorsolás eredménye a jelölő szervezetek dolgát annyiban befolyásolja, hogy a választópolgárok felé tudnak kampányolni azzal, hogy hányas listára szavazzanak. A szombathelyi választópolgárok megyei listára nem szavaznak, csak a maradék 215 településnél lesz a fent említett sorrendű megyei lista.

A választási eljárásról szóló törvény értelmében a listasorsolás törvényessége ellen nincs jogorvoslati lehetőség. A Területi Választási Bizottság döntése csak a szavazólap adattartalmának jóváhagyása elleni bírósági felülvizsgálati kérelemmel támadható meg, közölte az ülésen dr. Stankovits György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában