Szülői nyilatkozat szükséges

2019.09.12. 07:00

Még kérhető a HPV elleni oltás az iskolában: hetedikes lányoknak

Az idei tanévben is lehet kérni a hetedikes lányok HPV elleni védőoltását az oktatási intézményben. Ehhez szülői nyilatkozat szükséges, amit csütörtökön még le lehet adni az iskolákban. Az oltási sorozat első részletét októberben, a második oltást hat hónap múlva, áprilisban kapják meg a gyerekek.

Lakosi Gabriella

Ma még be lehet adni a kérelmet

Fotó: Szendi Péter

A humán papillomavírusok (HPV) igen népes víruscsaládba tartoznak, eddig több mint 130 törzset azonosítottak. A leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzésről beszélhetünk, a lakosság 70–80 százaléka élete során akár több alkalommal is fertőződhet – tudtuk meg a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától. Akinek a szervezetében perzisztál a vírus – vagyis a szervezet nem tudja leküzdeni –, az néhány törzs esetében akár daganat kialakulásához is vezethet.

A fogékonyság általános, vagyis a fertőződés lehetősége a szexuálisan aktív nőket és férfiakat egyaránt érintheti, valószínűségét leginkább a kor és a szexuális aktivitás befolyásolja.

A fertőzés a 20–40 éves nők körében a leggyakoribb, a csúcs 15–25 éves korra tehető, 40 éves kor felett tartósan alacsony a fertőzöttség mértéke. A HPV kockázatát növeli a korai életkorban kezdett szexuális élet. A humán papillomavírusok a bőrön és a nyálkahártyákon is okozhatnak elváltozásokat, amelyek lehetnek jóindulatú (szemölcsök, papillomák) és rossz­indulatú folyamatok (méhnyakrák, vulvarák, végbél körüli, szájüregi daganatok) egyaránt.

Ma még be lehet adni a kérelmet
Fotó: Szendi Péter

Magyarországon 2014-ben vezették be a nemzeti oltási programba a 12–13 éves lányok HPV elleni védőoltását. Azóta sokan élnek vele, minden évben közel 80 százalékos átoltottságot sikerült elérni megyénkben.

Az önkéntes, térítésmentes védőoltást minden 7. osztályos, Magyarországon oktatási intézménybe járó lány megkaphatja. Az elérhető oltóanyag a legmodernebb jelenleg forgalomban lévő vakcina, melynek segítségével két részoltás után védetté válnak a gyermekek a HPV-vírus 9, daganatkialakulás szempontjából nagyon magas kockázattal bíró típusa ellen.

Az általános iskolákban a védőnőknek még ma lehet az aláírt szülői nyilatkozatokat átadni. Amennyiben a szülők kérik gyermekük számára a védőoltást, már október hónapban megkaphatják az első részoltást. A védőoltás nem kizárólag egy fertőzés, hanem egy rosszindulatú betegség ellen is megelőzési lehetőséget ad, hasonlóan a hepatitis B elleni védőoltáshoz, így érdemes igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában