Fejlesztés

2019.09.19. 15:40

Még több szombathelyi építkezés a Modern Városok Programban

A magyar nagyvárosok összesen 269 projekten dolgoztak, dolgoznak a Modern Városok Program keretében, ehhez 3900 milliárd forintot biztosít a kormány, kétharmadrészt hazai forrásból – kezdte az országos számokkal Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombathelyi tájékoztatóján.

Vas Népe

Hende Csaba, Gyopáros Alpár, Balázsy péter és dr. Puskás Tivadar

Fotó: Cseh Gábor

Elmondta, hogy a fejlesztések fele utakat és vasutakat érint, a többi pedig helyben fontos egyéb fejlesztéseket. Mintegy 1500 milliárd forintot utalt már a kormány a munkákra, körülbelül hatvanat fejeztek be és két tucatnyi zárul idén.

Kitért természetesen Szombathelyre is: itt 46 milliárd forint feletti az összeg, amelynek kedvezményezettje a város a Modern Városok Programban.Unikális a szombathelyi munka, hiszen itt az országos átlagnál nagyobb részt, 86 százalékban hazai forrású az építkezések támogatása.

Összesen 15 projekttel érintett Szombathely, ezek egy része már lezárult, mint a Szent Márton-tervben megvalósított elemek és a dozmati víztározó építése. Vannak folyamatban lévő és még megvalósítás előtt álló projektek a vasi megyeszékhely vonatkozásában. Úgy fogalmazott: jól áll Szombathely az MVP végrehajtásában, dicsérte Puskás Tivadar polgármester munkáját, lobbiját.

Hende Csaba, Gyopáros Alpár, Balázsy Péter és Puskás Tivadar
Fotó: Cseh Gábor

Gyopáros Alpár elmondta, tárgyaltak Balázsy Péterrel, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjével, aki a közlekedési beruházások prioritását hangsúlyozta. Három, biztosan megvalósuló közlekedési fejlesztést sorolt a kormánybiztos: a Szombathely és Kőszeg közötti, valamint a Szombathely és Egyházasrádóc közötti utak kétszer kétsávos kiépítését, valamint a város északkeleti elkerülőjét.

Balázsy Péter pedig további fejlesztések szükségességéről tájékoztatta, az egyik a szombathelyi parkolási helyzet rendezése, a másik a vásárcsarnok körüli területrendezés. Gyopáros Alpár elmondta: mindkettőt beemelhetik a Modern Városok Programba.

Ugyancsak előre tekintve beszélt arról, a megbeszéléseik alapján Balázsy Péter jól látja a fejlesztési lehetőségeket, életszerű, innovatív javaslatokat tett, amelyekhez nyitottan áll a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában