Tűzifát eladni csak szabályosan

2019.09.17. 11:30

Megyénkben is indul a fűtési szezon

Aki fával fűt, az nagyjából 200 ezer forintos költséggel számolhat egy szezonban. A kormány idén ötmilliárd forintot költ a szociális tüzelőanyag-programra.

Budai Dávid

A fa nedvességtartalmát méri Pethő Miklós

Hivatalosan is beindult a fűtési szezon vasárnap, ami aztán nyolc teljes hónapon át tartani is fog. A héten érkező lehűlés miatt valószínűleg sok helyen tesznek is róla, hogy meleg legyen a lakás, az azonban nem mindegy, hogy mindezt mivel érik el. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016-os adatai szerint Vas megye öszszes, csaknem 97 ezer lakása közül több mint 50 ezerben fával fűtenek, vagy megvan a lehetősége a fával való fűtésnek, hiszen sok helyen több típusú fűtőanyagot is használnak.

Aki előre gondolkodott, és volt rá pénze, már tavasszal beszerezte a szükséges mennyiségű tűzifát, a vevőknek nagyjából a fele azonban ilyenkor, a fűtési szezon kezdetén vásárol. Utánajártunk az áraknak és a lehetőségeknek, de eláruljuk azt is, mire kell figyelnie annak, aki fát vesz. A KSH adatai szerint a tűzifa ára az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt.

A fa nedvességtartalmát méri Pethő Miklós Fotók: Ohr Tibor

Míg 2015-ben egy mázsa fáért átlagosan 2890 forintot kértek, addig most augusztusban már 3960 forintot, vagyis 1070 forinttal többet, ami 27 százalékos áremelkedést jelent négy év alatt, miközben a vezetékes gáz átlagára változatlan maradt (101 forint köbméterenként). Sokan ezért át is tértek a fával való fűtésről más technológiára, megjelent azonban egy új vásárlói réteg, amely bár rendelkezik egyéb fűtési lehetőséggel, esténként begyújtja a kandallót vagy a kályhát. Mindezt már a vassurányi Novák Ferenc mondja, aki évek óta foglalkozik tűzifa-árusítással.

– Évek óta nem emeltem árat, azt a drágulást, ami az elmúlt években volt, inkább átvállaltam én – hangsúlyozza a vállalkozó. Mint megtudjuk, zömében évről évre visszatérő vevői vannak, akik között sok a nyugdíjas, de egyre bővül az említett kandallós vevőkör is. Egy fűtési szezonban 10-12 köbméter fával lehet számolni, de ez persze függ attól, hogy mennyire van hideg, milyen a kályha, mekkora légköbmétert kell befűteni, és persze nagyban függ a fa fajtájától.

A szakember egyértelműen a keményfát (akác, tölgy, gyertyán, bükk, kőris) ajánlja, mert bár drágább, sokkal nagyobb a fűtőértéke, mint a puhafának (fenyő, hárs, fűz).

Fát venni sokféle formában lehet, van, ahol kalodába rakják, akad, ahol hálóba vagy zsákba, máshol ömlesztve szállítják a kályhakész fát, de az is előfordul, hogy méteres hasábokban juttatják el a fát a vevőnek.

Akik meg tudják oldani a hasogatást házilag, azoknak Novák Ferenc ezt a megoldás ajánlja, mivel itt lehet a legpontosabban kiszámolni a mennyiséget, az ömlesztett fa esetében óhatatlanul rések keletkeznek a fák között, így ott az egy köbméter inkább 0,8 köbméter. Fontos, hogy minden esetben kérjük el a szállító­levelet, ahol nyomon követhetőnek kell lenni, hogy a fát hol és mikor vágták ki.

Már a hirdetéskor figyeljük, hogy a kereskedő feltüntette-e az EUTR technikai azonosító számát vagy erdőgazdálkodói kódját, ha nem, semmiképpen ne vásároljunk, ha igen, akkor pedig ellenőrizzük a számot, illetve a kódot a portal.nebih.gov.hu/felir-kereso oldalon.

– Ha nem tudjuk, kitől vásároltunk, utána már számonkérni sem tudunk senkit. A legtöbbször a fa fajtájával és a mennyiségével csapják be – a jellemzően idős – vásárlókat, akiket sokszor a kedvező ár téveszt meg, így ha feltűnően olcsón kínálják a fát, nyugodtan gyanakodhatunk – mondja Novák Ferenc.

– Szerencsére az utóbbi években nem nagyon tűntek fel csalók a megyében – mondja Pethő Miklós, aki Bükön foglalkozik tűzifa-árusítással. Már a telephelyet sem hagyhatja el a teherautó szállítójegy nélkül, ami az áru összes fontos tulajdonságát, a származástól a mennyiségig, mindent tartalmaz. Sőt – teszi hozzá – idén már kötelező egy olyan tájékoztató átadása is a vásárlónak, amely minden tűzifával kapcsolatban felvetődő kérdést megválaszol, kezdve attól, hogy mikor célszerű beszerezni a fát, de a használatos mértékegységek között – köbméter, erdei űrméter – is eligazít. Akárcsak Novák Ferenc, ő is úgy kalkulál, hogy egy hetven négyzetméteres ház kifűtéséhez 12 köbméter fára szükség van egy szezonban, így 200-220 ezer forintos költséggel lehet számolni. Az ő tapasztalata az, hogy a többség csak most, a fűtési szezon kezdetén gondol a tűzifa beszerzésére, éppen ezért fel is készültek a rohamra.

Az előtérben Eredics Norbert

Ahogyan cikkünk elején utaltunk rá, aki előre gondolkodott, már korábban megvásárolta a tüzelőt, hogy a fának legyen ideje kiszáradni, van, aki két-három évre is betáraz, de akadnak olyanok, akiknek bizony évről évre gond a téli tüzelő beszerzése.

Idén a kormány ötmilliárd forintot biztosít a 2011 óta létező szociális célú tüzelőanyag-programra. A ki­egészítő támogatásra az ötezer lélekszám alatti önkormányzatok pályázhattak még augusztusban.

Mindenki, aki pályázott, megkapja a támogatást. Ha több az igény, mint a felosztható keret, akkor arányosítanak, de húsz köbméterig a teljes összegre számíthatnak a települések, amelyek a maguk által megalkotott rendelet alapján osztják majd szét a szociális tűzifát.

A nyertes önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot legkésőbb 2020. február 17-ig el kell juttatniuk a rászorulóknak, a támogatás felhasználásáról pedig 2020. április 15-ig kell elszámolniuk a Magyar Államkincstár felé. A gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok a pályázatokkal 180-200 ezer családnak juttatnak két-három hónapra elegendő tüzelőanyagot.

Míg nyolc éve a szociális tűzifa mennyisége 42 ezer köbméter volt, a tavalyi és az idei szezonban már mintegy 226 ezer köbméter. A program 2011-es indulása óta körülbelül egymillió köbméter tűzifával látták el az önkormányzatokat, és eddig az állam 17 milliárd forintot fordított szociális tűzifa vásárlá­sára.

Az évek során a támogatás kerete tehát közel a hatszorosára emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában