95. évforduló

2019.09.13. 10:00

Méhészek nagy ünnepe Sárváron

A Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület megalakulásának 95. évfordulója alkalmából háromnapos megemlékezést tartott szakmai előadásokkal, kopjafaavatással, kulturális műsorokkal, a mézlovagrendek találkozójával.

Pajor András

Dr. Máhr Tivadar alpolgármester mondott köszöntőt a Nádasdy-vár udvarán

Fotó: Pajor András

A programsor nyitóeseménye a közel száz év eseményeit feldolgozó sárvári méhésztörténeti kiállítás volt, amelyen részt vett Magyarország 2019. évi mézkirálynője, Szemerits Eszter. A megjelenteket Kondora István polgármester köszöntötte, aki reményének adott hangot, hogy Sárvár egyik legrégebbi és legszorgosabb civil szervezete még sokáig tevékenykedik a város lakóinak megelégedésére. A Nádasdy-vár folyosógalériájában látható tárlatot annak összeállítója, Toldi András sárvári méhész nyitotta meg, aki elmondta: nem volt egyszerű a kiállítás anyagát kiválogatni, amelynek legrégebbi fotója az 1920-as évekből származik. Az első nap zárásaként kopjafát állítottak Csöngén a Tessedik-akác emlékére.

A jubileumi ünnepre a városba érkezett a Kárpát-medence számos mézlovagja, akik részt vettek a Szent László-nagytemplomban tartott méhészmisén. A sárvári méhészek új zászlaját Bokor Zoltán plébánoshelyettes áldotta meg a zselici, a söjtöri, a dél-balatoni, a jászsági, az udvarhelyszéki és a gyergyószéki lovagrendek által hozott mézekkel együtt.

Dr. Máhr Tivadar alpolgármester mondott köszöntőt a Nádasdy-vár udvarán
Fotó: Pajor András

Ezt követően a mézlovagrendek tagjai dobos felvezetéssel átvonultak az arborétumba. Ahol a nemrég létrehozott méhészeti kiállítóhelyen, a Mézesház mellett felállították az Emlékezés fáját, amelyre felkerült az eddig elhunyt méhésztársaik neve. Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója úgy fogalmazott, hogy az arborétumban évente elültetik a Születés fáját, így helye van az elmúlásra való emlékezésnek is. A város méhészeivel szoros és hasznos együttműködést sikerült kialakítani – tette hozzá.

A várudvaron megrendezett megnyitón dr. Máhr Tivadar alpolgármester úgy fogalmazott, hogy Sárvár társadalmi szövetének fontos szálai a város nagy múltú civil szervezetei. Dr. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökségi tagja köszöntőjében arról szólt, hogy a sárvári és a hozzá hasonlóan erős vidéki méhészközösségek adják a magyar méhészet gerincét és jövőjét. Az ünnepségen a mézkirálynő első udvarhölgye, Páprádi Anna Bíborka működött közre. Számos más elismerés mellett átadták a Sárvár és Vidéke Méhész Egyesület 2019-ben alapított Sárvár és Vidékének Méhészeiért Közösségi Díjat, amit első alkalommal Németh Béla, Horváth Antal, Balatoni László és Benedikti Árpád vehetett át. A méhészjubileum kulturális és sportprogramokkal, szakmai előadásokkal, valamint bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában