a mintavétel megtörtént

2019.09.20. 11:30

Nem csak egyszer kell bizonyítania a város borának Kőszegen!

2003 óta hirdet pályázatot A város bora címmel az önkormányzat és a Jurisics-vár Művelődési Központ. A győztes bort a képviselő-testület választja ki a szüret előestéjén, előtte egy héttel zajlik a mintavétel – erre kaptunk meghívást.

Tóth Kata

Amikor megszületett az első kiírás, az volt a cél, hogy legyenek végre palackos borok is Kőszegen. Az első évben a mintavétel után egy hétig szobahőmérsékletre tették a palackokat – a nyertes azzal szerzett elsőséget, hogy ugyanazt a minőséget hozta egy hét után is, tudtuk meg Pócza Zoltántól, a Jurisics-vár igazgatójától.

Mintavétel. Stefanich Kornél Cákról kétféle borral nevezett a versengésre
Fotó: Ohr Tibor

Mostanra sokat fejlődtek a gazdák. Nevezettjeik közül a győztest a képviselő-testület választja ki: laikusok, nem borász-szakemberek kóstolnak, ám a kiválót felismerik, megtestesítik a kőszegi ízlést.

Jellemzően vörösborokkal neveznek a gazdák: kékfrankossal, blauburgerrel, cuvée-ben zweigelt, cabernet sauvignon is előfordul.

 

Tegnap reggel a bizottság 13 mintából gyűjtött be 3-3 palackkal. Nevezési sorszám került a palackokra, mindegyiket ledugózták, majd a bizottság lezárta a mintavételi helyet – a gazdák az eredményhirdetésig nem nyúlhatnak a borhoz.

Zalán Gábor jegyző felügyelte a mintavétel törvényességét és szabályosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában