Nyugalomban az erő

2019.09.27. 20:12

Soha nem látott lehetőséghez jutottak a nemzetiségek

Az egyházi fejlesztések mindenkinek az érdekét szolgálják, a nemzetiségi választásokat pedig komolyan kell venni az érintetteknek – hangzott el dr. Balázsy Péter polgármesterjelölt és Soltész Miklós államtitkár közös sajtótájékoztatóján pénteken.

Budai Dávid

Az elmúlt öt évben rengeteg olyan fejlesztés valósult meg a városban, ami kifejezetten egyházi tematikájú – hangsúlyozta dr. Balázsy Péter, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, a Berzsenyi téren, amit közösen tartott Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárral. A ciklus elején a régió talán legmodernebb iskolája jött létre a Brenner-iskola közel 3 milliárd forintos fejlesztésével. A Szent Márton programban pedig megújult a Berzsenyi és a Szent Márton tér, két templom, a Püspöki palota, a szeminárium épülete és a Romkert sétány, de a kormányzat és az államtitkárság támogatásával tudott az egyházmegyei szakkollégium épülete is megújulni.

Elhangzott, az államtitkár azért érkezett Szombathelyre, hogy közösen áttekintsék a különböző egyházmegyei fejlesztések helyzetét. Ennek kapcsán Soltész Miklós kifejtette, hogy az egyházi fejlesztések nemcsak a hívő emberek számára, hanem minden szombathelyi polgár számára fontosak, hiszen a terek, iskolák rendbetétele mind-mind a várost erősítik, Szombathelyen pedig komoly változások történtek az utóbbi időben.

Dr. Balázsy Péter, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Fotó: UT

Az államtitkár szólt a nemzetiségi választások jelentőségéről is. – Az elmúlt tíz évben soha nem látott lehetőségekhez jutottak a nemzetiségek Magyarországon. Az első, amit kimondtunk, hogy a nemzetiségiek ugyanolyan fontos állampolgárai az országunknak, mint bárki más. Mindezt azért fontos hangsúlyozni, mert ez nem volt mindig így, sajnos ráadásul a szomszédos országokban egyes helyeken az ott élő magyarokra másodrendű vagy beolvasztandó állampolgárként tekintenek. Mi viszont az értéket látjuk nemzetiségi honfitársainkban, jelenlétük kulturálisan, valamint egyházi kötődésük és az anyaországuk felé történő kapcsolatrendszerük miatt is nagyon fontos.

Az államtitkár arra biztat mindenkit, hogy aki szavazhat a nemzetiségi választáson, az vegye komolyan, menjen el, és lehetőleg olyan jelöltet támogasson, aki már eddig is bizonyította, hogy jól tud együttműködni, és ezáltal a programját végre tudja hajtani, hiszen a nemzetiségeket azon keresztül tudják segíteni. Az elmúlt időszakban Vas megyében is számos olyan épület felújítását támogatta a kormány, ami a nemzetiségeket érintette.

Az államtitkár szót ejtett az önkormányzati választásokról is. Mint hangsúlyozta, dr. Balázsy Péter nagyon jól elvezette azt az apparátust, amely a megyében rengeteg európai uniós és hazai forrást felhasznált a megye településeinek fejlesztésére. Ugyanezt a munkát egy nagyvárosban ugyanilyen tehetséggel tovább tudja majd vinni. Az államtitkár szerint, ha egy város hosszú távon akar fejlődni, ahol nyugodtan tudnak élni az emberek, ahhoz egy nyugodt vezetés kell, mert a város, a megye és a kormány közös összefogásával tud csak igazán fejlődni egy megyeszékhely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában