Ahol jó enni

2019.09.18. 07:00

Szupermenzát alakítottak ki a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában

Rántott húst, nem bő olajban, hanem csak olajpermettel sütik az új technológiának köszönhetően, és sok megszokott ételt másként készítenek, úgy hozzák ide a Gothard Jenő Általános Iskola felújított tálalókonyhájába, amelyet kedden adtak át ünnepélyesen.

Merklin Tímea

A 21. század igényeinek megfelelő környezet: a diákok már tesztelik a menzát

Egy 21. századi konyhával és étkezővel gazdagodtunk a Szupermenza programban. Minőségi változást hoz az iskola életébe ez a megújulás, hiszen az eddiginél jóval modernebb, korszerűbb, kulturáltabb étkezést biztosít a tanulóknak és a nevelőknek – mondta Nagyné Tancsics Ildikó, az iskola igazgatója.

Rózsás Anikó területi igazgató mutatta be a tálalókonyhát
Fotók: Benkő Sándor

– Közel négyszáz gyerek ebédel naponta itt a hatszáz tanulóból. Az egész nap itt tartózkodó napközis tanulók – 280 alsó tagozatos – pedig itt is tízóraiznak és uzsonnáznak. A felsősök általában otthonról hozzák, egyénileg eszik meg a tízórait, az alsósok közös étkezése felügyelt és támogatott. Remélem, hogy ez a Gothard iskola infrastrukturális megújulásának a kezdetét jelenti. Először a belső megjelenésen alakítunk, aztán az épület küllemén is szeretnénk javítani.

Az iskola igazgatója kiemelte: a megújult étkezési környezetnek egészségnevelő hatása is van, hiszen a gyerekek nagyobb kedvvel töltenek időt az ebédlőben, szívesen maradnak, lassan, komótosan, egymással beszélgetve esznek. Naponta kifejezik örömüket azóta, hogy szeptember 2-án birtokba vehették. Eddig négyfős asztalok voltak, most a nyolc fős asztaloknál jobban elférnek a barátok. Szép színesek a székek, a lámpák, legalább két osztály, közel nyolcvan gyerek tud étkezni egyszerre.

A 21. század igényeinek megfelelő környezet: a diákok már tesztelik a menzát

A tálalókonyha bemutatására Rózsás Anikót, az Elamen Zrt. területi igazgatóját kértük. A technológiában új kalapos mosogatógép mellett a dizájnos felületű, hangulatos tálalópultra hívta fel a figyelmet, amely ki van világítva, ha már jöhetnek a gyerekek. A pult fölött az edukációs elem a zöldségek, vitaminok, húsok neveit sorolja, gyümölcsök képei jelennek meg az ablakon vision technikával. Az egész látvány étvágygerjesztő, hangulat- és kedvcsináló az étkezéshez, nem csoda, ha a gyerekek szívesen tartózkodnak itt a színes környezetben.

 

Az ételt az Aranypatak főzőkonyháról szállítják a Gothard iskolába. A beruházás jelentős hányada a konyhák fejlesztésére ment. Az ételkészítés eszközei közül a kombi gőzpároló sütőt emelte ki Végh Tamás, a Hungast cégcsoport gasztronómiáért felelős igazgatója, akihez az étlapok összeállítása, receptúrák megalkotása és az ehhez való technológia tartozik.

A gőzpároló alkalmazásával íz- és ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagabb húsok és zöldségek tudnak készülni. A gőzzel készített levesbetétek – a májgaluska, a húsgombóc – magasabb ízélményt nyújtanak így. A rántott hús náluk is rántott hús, de nem bő olajban sütik, hanem olajpermettel permetezve forró levegővel (hőlégkeveréssel). A főzelékeket a saját anyagával sűrítik. Az étkezésnél nem csak a látvány fontos, hanem a tartalom is, amit a gyerekek asztalára tudnak tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában