Olvasónk írta, utánajártunk

2019.09.05. 17:30

Temetői lopások: nem lehet megszüntetni a problémát

Mindent megtesznek a temetői lopások ellen, ennek ellenére sok mindent eltulajdonítanak a Jáki úti temetőben lévő sírokról. Megszüntetni nem lehet a problémát, a nagyobb elővigyázatosság viszont – például ha nem díszítjük különlegesen a sírokat – segíthet.

Lakosi Gabriella

Kovács Istvánné elkeseredett, mert a számára sok emléket jelentő bakancsot valaki elvitte férje sírhelyéről

Fotó: Szendi Péter

Olvasónk, Kovács Istvánné keresett meg minket azzal: ellopták a férje sírjáról az emlék bakancsot. A díszt több mint 20 éve vásárolták, sokáig a cipész üzletük bejáratánál fogadta a vendégeket. Mikor a férfi elhunyt, felesége kivitte a sírjához, rendszeresen ültetett bele az elmúlt években. Mindig a szezonnak megfelelő virágok, kis díszek voltak benne. Kedves emlékeket idézett a különleges lábbeli, amit elvinni sem lehetett könnyű, több mint tíz kilót nyomott.

Kovács Istvánné minden nap jár a temetőbe, múlt héten viszont egyik nap nem tudott oda eljutni. Kedden este még megvolt az emléktárgy, csütörtökön viszont már nyomát sem találta.

Az ügyben megkerestük Kiskós Ferencet, a Vas Megyei Temetkezési Kft. vezetőjét. Ő azt mondta, tudnak róla, hogy gyakoriak a lopások, de szinte ellenőrizhetetlen a tömeg a hatalmas alapterületű temetőben.

Kovács Istvánné elkeseredett, mert a számára sok emléket jelentő bakancsot valaki elvitte férje sírhelyéről
Fotó: Szendi Péter

A közgyűlésen is beszéltek már a sorozatos lopásokról, akkor úgy döntöttek, több szervezetet is bevonnak a megelőzésbe. Már jó ideje a rendőrség, a polgárőrség és a temetői biztonsági szolgálat is folyamatosan járőrözik, hátha ez visszatartó erő lehet a tolvajokkal szemben. Ennek ellenére nem lehet mindenkit megállítani és számonkérni, aki valamilyen dísszel, virággal sétál be vagy ki a temetőből.

Azt javasolta, próbáljuk kerülni a különleges, nagyon egyedi sírdíszeket, ezek ugyanis nagyobb eséllyel „tetszenek meg valakinek”. Az igazgató azt kérte, akinek hasonló gondja akad, értesítse a Vas Megyei Temetkezési Kft.-t. A jelzések alapján az adott parcellában sűrűbb járőrözést terveznek.

– A lopások nem csak a megyeszékhelyen jelentenek problémát – tette hozzá Kiskós Ferenc. – Az ország minden településén küzdenek hasonló gondokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában