határok nélkül

2019.09.02. 07:00

Varrtak, festettek és nyelvet gyakoroltak a nemzetközi gyerektáborban

Gyermekek lakták be augusztus utolsó hetében a Szlovén Kulturális és Információs Központot. Délelőttönként a 49. Nemzetközi Gyermek Alkotótábor műhelymunkái zajlottak.

Tersztyászky Krisztina

Barát Fruzsina (Apátistvánfalváról) az előtérben és Sulics Vanessza (Felsőszölnökről) a háttérben. Fruzsina pingvint készített az alkotótáborban

Fotó: Horváth Balázs

A tábor ötlete a szlovéniai Vuzenica település iskolájában született meg. A kilencvenes évek eleje óta az immár nemzetközi tábort váltásban Szlovénia, illetve Magyarország, Ausztria és Olaszország szlovén szövetsége szervezi meg. Az idén a Magyarországi Szlovének Szövetsége látta vendégül a rábavidéki és a három további országból érkező felső tagozatos diákokat.

– A korábbi festőtáborok után valami újat szerettünk volna – mondta Bajzek Gyöngyi, a szövetség titkára. – A ljubljanai kulturális közalapítványtól két olyan szakembert kértünk mentornak, akik sajátságos műfajokat képviselnek: Anja Fabianival kitömött textiljátékokat készítettek a gyerekek, Ajda Tomazin vezetésével mozgó szobrokat állítottak össze, papírból.

Barát Fruzsina (Apátistvánfalváról) az előtérben és Sulics Vanessza (Felsőszölnökről) a háttérben. Fruzsina pingvint készített az alkotótáborban
Fotók: Horváth Balázs

A tizenöt fiatal két műhelyben váltotta egymást. Az emeleten egy tetszés szerinti madarat kellett lerajzolni, majd színes textilből megvarrni, és vattával kitömni. Az apátistvánfalvi iskolából érkezett Nagy Dorottya és Vajda Anett baglyot, Barát Fruzsina pingvint készített. Sulics Vanessza Felsőszölnökről érkezett, ő is baglyot formázott, amit otthon a virágok között helyez majd el. A lányok elmondták, számukra nem újdonság a tűvel való bánás, tanulták az iskolában, sőt Vanessza a nagymamájával is szokott varrogatni.

Anja, a Škofja Lokából érkezett akadémiai festő elárulta, hogy a közös nyelv helyett gyakran a pantomim is szerepet játszott a gyerekekkel való kommunikációban. Néhány szlovén szót azonban már megtanultak a közös munka során, így például azt, hogy a csőrt szlovénül kljunnak hívják.

Papírból szobrok készültek, az alkotásaikat a végén tárlaton is bemutatták a gyerekek

A földszinti teremben Ajda vezetésével a gyerekek először mozgásokat végeztek, majd a mozdulatokat megpróbálták egy nagy lapra rögzíteni. A Kranjból érkezett koreográfus és dizájner a konkréttól a műalkotás elvontsága felé vezető utat ismertette meg a gyerekekkel. A táborzáró kiállításon a madarakat és a lebegő konstrukciókat együtt mutatták be szüleiknek.

Gerencsér Norbert táborvezető elárulta: a délelőtti alkotómunka után sok strandolásban, kirándulásban is részük volt a gyerekeknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában