Jelöltek

2019.09.19. 06:00

Vas Megyei Prima díj 2019 – Ifjúsági: Busznyák Renáta, Varga Bence

A Zaporozsec 2015-ben a Fonogram díj Év felfedezettje kategóriájának jelöltje volt. Busznyák Renátának egyik nagy terve, hogy kikísérletezze és bevezesse a gluténmentes mézeskalácsot.

VN

Fotó: VN

Varga Bence

Varga Bence nyolcévesen kezdett zenét tanulni, először hegedűórákat vett, majd figyelme a gitár felé fordult. Nagyrészt autodidakta módon tanult meg édesanyja régi hangszerén játszani. Nagy kedvence és ihletője lett a Beatles. Gimnáziumi osztálytársaival, Papp Dáviddal és Hoffmann Mátéval közösen 2004-ben alapítottak zenekart, Balaton Gergő gitáros később csatlakozott a csapathoz. Informatikatanáruktól hallottak a Zaporozsec típusú autóról, amiben olajkályha és tankindító motor működött, ez annyira megtetszett nekik, hogy erről nevezték el az együttest.

Fotó: Szendi Péter

Hamar fény derült Bence szövegírói és zeneszerzői tehetségére, a dalokat ma is ő írja. 2007-ben megnyerték az Átjáró tehetségkutató versenyt, 2008-ban Szeretnék című számuk a Kultúrpart dalversenyén a zsűri különdíját kapta, 2015-ben a Fonogram díj Év felfedezettje kategóriájának jelöltjei voltak, 2016-ban meghívást kaptak a Nagy-Szín-Pad zenei tehetségmutató versenyre. Több kislemezt és két nagylemezt adtak ki: a Sok szerencsét Mr. Gorsky! 2015-ben, a Pixelek 2018-ban jelent meg. 2019-ben ismét jelöltjei voltak a Fonogram díj Év hazai alternatív, indie-rock albuma, vagy hangfelvétele kategóriájának.

Évente 40-50 koncertet adnak, fesztiválok, klubok rendszeres fellépői. Vas megyében vannak igazán itthon, itt van a legnagyobb rajongótáboruk, aktív részesei Szentgotthárd és térsége kulturális életének. Bence félállásban magyar-angol szakos tanár a Vörösmarty Gimnáziumban, szabadidejében is legtöbbször gitározik és szövegeket ír.

Busznyák Renáta

Busznyák Renáta végzettsége szerint közgazdász, de sokkal inkább grillázs és mézes „hobbi-cukrásznak“ tartja magát. A kétgyerekes anyuka minden szabad percét a roppanós és édes „művek” készítésével tölti. Úgy fogalmaz: nincs annál nagyobb öröm, mint az ügyfelek elégedettsége. A finom ízek mellett a küllemre és az ízléses csomagolásra is nagy gondot fordít. Megrendelői gyakran személyesen is felkeresik. A közvetlen beszélgetés, a jó kapcsolat is inspirálja egy-egy új ötlet megvalósítására. Munkájában fontosnak tartja az újításokat, az egyedi termékek alkotását.

Fotó: Unger Tamás

Folyamatosan fejleszti szakmai tudását. Egyik nagy terve, hogy kikísérletezze és bevezesse a gluténmentes mézeskalácsot. Szenvedélye a kreatív alkotás, amely a szabadságot jelenti számára. Két fő terméke a mézeskalács és a grillázs. Minden darab kézzel készül, egyedi díszítéssel, egyedi igények szerint akár névnapra, születésnapra, esküvőre, de karácsonyra és húsvétra is. Munkájának fontos része az oktatás, a tudás továbbadása is. Rendszeresen szervez workshopokat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Nyáron pedig kézműves és kreatív tábort tart a kicsiknek, hogy elsajátíthassák a lassan feledésbe merülő mesterséget, kiszakadjanak az online világból és alkothassanak.

Busznyák Renáta szerint a pozitív visszajelzések és a visszatérő vásárlók mellett az eddigi elismerések is azt igazolják, hogy jó úton halad. 2012-ben a Kárpát-medencei Grillázstorta- és Karamell készítők versenyén aranyérmet és grillázskirálynői címet szerzett. Alkotásai a lajosmizsei Grillázs Majálison éveken keresztül aranyérmesek, különdíjasok lettek, három egymást követő évben pedig elnyerte a vándorserleget is, így annak örökös tulajdonosává vált.

SZAVAZZON ÖN IS SZEPTEMBER 20. -tól egészen Október 3. délelőtt kilenc óráig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában