Jelöltek

2019.09.20. 06:01

Vas Megyei Prima díj 2019 – Magyar irodalom: Alexa Károly

Alexa Károly az egyike azoknak a Prima-jelölteknek, akire közönségszavazatát leadhatja, ő a magyar irodalom kategóriát képviseli az idei Vas Megyei Prima díjátadáson.

VN

Alexa Károly irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár – az Életünk folyóirat főszerkesztője

Fotó: Horváth Balázs

A megye egyik legrangosabb elismerését, a Vas Megyei Prima díjat, idén tizenötödik alkalommal, alig egy hónap múlva, október 5-én 17 órakor adják át a körmendi Batthyány-­kastély színháztermében. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének 12 tagú vasi elnöksége intézmények, egyesületek és önkormányzatok ajánlásai alapján tíz kategóriában választotta ki a kategóriagyőzteseket a jelöltek közül még májusban, holnapi közgyűlésükön pedig arról fognak dönteni, hogy ki legyen idén a három Prima díjas. Azt azonban, hogy ki kapja az ifjúsági különdíjat és a közönségdíjat, a Vas Népe, illetve a Vaol.hu olvasói döntik majd el. Azért, hogy megkönnyítsük a választást, napról napra két héten át bemutatjuk az összes kategóriagyőztest, elsőként Alexa Károlyt, aki a magyar irodalom kategóriáját képviseli.

Alexa Károly irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár – az Életünk folyóirat főszerkesztője
Fotó: Horváth Balázs

Alexa Károly irodalomtörténész, kritikus, egyetemi tanár az ELTE magyar–történelem szakán végzett 1968-ban. Budapesten és Egyházashetyén él – a vidéki tájban és emberek között érzi igazán otthon magát.

A 70-es évektől aktívan jelen van a hazai sajtóban: rovatvezető volt a Magyar Hírlapnál és a Kortárs folyóiratnál, szerkesztette a Mozgó Világot, a Hitelt és a Heti Magyarországot.

A 90-es években a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatója, az ezredfordulón a Magyar Televízió Hírtanácsának elnöke volt. Oktatott az ELTE-n és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

Vas megyébe is az irodalom révén került Alexa Károly: rendszeresen publikált az Életünk folyóiratban, amelynek 15 éve igazgató-főszerkesztője. Számos tanulmánya, tárcája és esszéje mellett tucatnyi saját kötete jelent meg. Főként a művelődéstörténet érdekli, ezen belül is azok a kódok, amelyek a magyar jellemet, a nemzeti karaktert alakítják. Legutóbbi könyve, Koldusállás címmel tavaly látott napvilágot, benne többségében az utóbbi években, a Magyar Időkben közölt írásaiból olvasható válogatás.

Tevékenységét számos kitüntetéssel ismerték el: 2008-ban például József Attila-díjat, idén március 15-én pedig Táncsics Mihály-díjat kapott. Alexa Károly Berzsenyi Dániel szülőföldjét a magyarországi civilizáció különleges területének, Egyházashetyét kultikus helynek tartja, és Berzsenyit, a férfimagány legnagyobb költőjét is közel érzi magához.

Kertjének végében gondosan vigyázza azt az eperfát, amelynek gyökerei a Berzsenyi család nyughelyéig kúsznak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában