Hatvan éve a vidékért

2019.09.03. 07:00

Vépen tartották az agráriskolák országos tanévnyitóját

Az AM DASZK, Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont tegnap az Agrárminisztérium fenntartásában működő iskolák országos tanévnyitójának. Dr. Nagy István agrárminiszter mondta az ünnepi beszédet.

Tóth Kata

Dr. Nagy István, Hollósi Éva, Farkas Sándor és Ágh Péter az országos vépi tanévnyitón, ahol arról is szó esett: nem kevesebb emberre van szükség, hanem más feladatkörben számítanak rájuk

Fotó: Horváth Balázs

Hatvan éve dolgozik a vidék fejlődéséért a vépi középiskola – a jubileumi tanévnyitó ünnepi üzenetévé a tulipánt (magában hordozza az élet születését, a megújulást), a galagonyát (a szív elixírje, a szív a szeretet szimbóluma), a diót (a magyarság szent fája, a bölcsesség, az erő jelképe) és a tűz lángját (a fény, a teremtő erő) választották.

Ha e motívumok megjelennek az iskola falai között, értelmük, jelentőségük megmarad, akkor lehet jövője az intézménynek – hangzott el a tanévnyitó bevezetőjeként. A diákokhoz és a tanárokhoz intézte szavait Hollósi Éva igazgató: nincsen két egyforma tanév, nem tudni, mit hoz az új, az azonban biztos, hogy az iskola falait élettel és tartalommal megtölteni közös feladat – fogalmazott. Emlékeztette a kilencedikeseket: hivatást választani csak úgy szabad, ha szeretjük, amit csinálunk.

Kollégáinak azt üzente: nagy a felelősségük, a diákokban fel kell ébreszteni a szakma szeretetét, az örök érdeklődést. A jövőnek kell képezniük szakembereket úgy, hogy az eredményt nem feltétlenül a ma sikerei tükrözik. Az egykori mezőváros, majd nagyközség, újra városi rangot kapott Vép nevében Kovács Péter polgármester köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, abban, hogy Vép tíz éve város lett, nagy szerepe van a mezőgazdasági középiskolának, annak, hogy középfokú oktatási intézmény működik a településen.

Dr. Nagy István, Hollósi Éva, Farkas Sándor és Ágh Péter az országos vépi tanévnyitón, ahol arról is szó esett: nem kevesebb emberre van szükség, hanem más feladatkörben számítanak rájuk
Fotó: Horváth Balázs

Otthonra talált itt az iskola, a kezdetben idegenként fogadott diákok részei lettek a közösségnek, később nemzetközi élet alakult. A város kapcsolata az intézménnyel az évek során kiteljesedett. A fiataloknak azt kívánta: érezzék át a hely történelmi szellemiségét, és fogadják be az új tudást.

Ágh Péter országgyűlési képviselő Vas megyével kapcsolatban arra emlékeztetett: az idei tanévben több helyen – Kőszegen, Sárváron, Celldömölkön is – kormányzati támogatással megszépült helyen kezdődhetett a tanítás. Az Agrárminisztériumnak köszönhetően Vépen is folyamatos fejlesztés zajlott az elmúlt években, jobb körülmények veszik körül a diákokat. Vép az agrárszakképzés elismert központja lett Nyugat-Magyarországon.

 

– Az agrárképzésben elsajátítható ismeretek szolgálják a vidék megtartó erejét, és csak a korszerű ismeretek átadásával biztosítható, hogy a jövő generációi helyben tudjanak boldogulni – fogalmazott a tanévnyitón az agrárminiszter. Nagy István elmondta: ma az agrártárca a második legnagyobb intézményfenntartó: 47 intézményt tartanak fenn az országban, összesen 62 helyen. Százféle szakképesítés közül választhatnak a jelentkezők, az idén 7304 elsőéves kezdi meg tanulmányait, 284-gyel többen, mint tavaly. A sokszínű képzési rendszer a „termőföldtől az asztalig” elv megvalósításával képes megfelelni az élelmiszer-gazdaság igényeinek.

 

A jövő agrárszakemberei­nek figyelmét felhívta: iskolai végzettségük birtokában azzal is szembe kell nézniük, hogy a munkakörök átalakultak, a robotizáció, az automatizáció hatására nő az igény a rendszerek tervezésével, építésével, üzemeltetésével foglalkozó informatikai-robotikai képzettségű szakemberek iránt. Nem kevesebb emberre van szükség, hanem más feladatkörben, a magasabb hozzáadott értékű munkakörökben számítanak a szakértelmükre, ezért alkották meg a Digitális Agrár Stratégiát.

– Az agrárium megújításra szorul, a munkához segítségre, új generációra, nemzedékváltásra van szükség – fogalmazott a miniszter, majd megköszönte a diákoknak, hogy az agrár­szakképzést választották. Az eseményen 62 iskola képviseltette magát, ott volt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke és Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár. Irodalmi összeállítással, trombitajátékkal készültek az iskola tanulói, a sárvári Vajda András xilofonon játszotta el Brahms Magyar táncainak egyikét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában