Őrségi Tökfesztivál

2019.09.30. 07:00

Vették, ették, faragták – Szinte minden a tökről szólt az Őrségben a hétvégén

Három napon át zajlottak hagyományőrző rendezvények, koncertek, túrák négy őrségi településen: Őriszentpéter, Szalafő, Magyarszombatfa és Nagyrákos adott otthont az Őrségi Tökfesztiválnak.

Nemes Judit

Balczó Bertalan helyettes államtitkár az értékek képviseletét emelte ki

Fotó: Szendi Péter

Borongós idő jellemezte az Őrségi Tökfesztivált, a nap időnként mutatta meg magát, ám ez nem szegte a látogatók kedvét, rengetegen keresték fel a helyszíneket. A program Szalafőn és Kisrákoson indult: előbbin a parázson járás új – még nem hivatalos – rekordját állították be, valamint V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos mezőgazdasági gépeket adott át. Nagyrákoson múltidéző tökmagköpesztést tekinthettek meg az érdeklődők.

A szombati ünnepélyes megnyitón Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere beszélt arról, hogy idén két újdonságot hozott az olajtök ünnepe: az Őrségi Vásár színpada lett a rendezvény szíve, valamint bemutatták az új tökpálinkát.

Balczó Bertalan helyettes államtitkár az értékek képviseletét emelte ki
Fotó: Szendi Péter

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága vezetője beszédében javaslatot tett arra, hogy legyen a térségnek ismét őrnagya, közvetlen segítőkkel, akik minden jeles rendezvényen részt vennének. Szijártó László, a Vas Megyei Közgyűlés képviselője kiemelte: több településen zajlik a rendezvény, ami bizonyítéka a térségben élők összetartásának. Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a térség kiemelt ünnepévé vált a rendezvény, sikerének kulcsa a közösségformáló ereje, a hitelesség, az igényesség és az értékek képviselete.

 

A fesztiválozók tartalmas programkínálatból válogathattak: tökfaragás, töklottó, kirakodóvásár, helyi termékek piaca, koncert mind része volt a rendezvénynek. És persze tökös finomságokból sem volt hiány: szendvicseket, lekvárokat, italokat, pogácsákat, réteseket is készítettek a zöldségféléből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában