Újat is hoznak, régit is marasztalnak

2019.10.15. 07:00

A kreatív szakemberek már javában tervezik a jövő év lakberendezési trendjeit

A kreatív szakemberek számára már rég nem 2019-et írunk: javában tervezik a jövőt, a nem is olyan távolit, generálják a legújabb trendeket, köztük a következő esztendőben divatos lakberendezési fogásokat.

Nemes Judit

Fürdőkád a hálószobában? Igen! Egyre inkább teret hódít ez a megoldás

Fotó: Shutterstock

Egyre több szín neve lát napvilágot – már ami a jövő esztendőben divatosnak számít majd. Nemcsak az árnyalatok palettája lebeg a kreatívok szeme előtt, hanem a dizájn is: mit újítanak meg, milyen lakberendezési ötletekkel rukkolnak elő, ami igazán 2020-assá teszi a lakásbelsőt. Merész és szolid, már bejáratott és megújult ötletekből szemezgetnek a jövő évre vonatkozóan, a lakás minden terében lesz valami új, valami régi, valami kölcsön és… valami – nem kék, hanem fekete is. Újnak számít például a dizájn ipar által felkapott fekete konyha. Bátor húzás ennek a sötét színnek az alkalmazása, ráadásul nem kis felületen, mutatóban jelenik meg, hanem a konyhabútor frontja kapja meg a karakteres színt.

Tudatosnak kell lennie a választásnak, pláne, ha kis helyiségben szeretnék alkalmazni. A szekrényfront mellett a falon is megjelenhet az árnyalat a konyhában. Aki ilyen ötlet megvalósítását tervezi, tájékozódjon szakemberektől, hogy a sötét szín ne nyomja össze a helyiséget, ne tegye komorrá a belteret. A kevésbé merészek a nagy felületek helyett a kiegészítőkben találhatják meg a vivőfelületét a feketének: konyhai és evőeszközök, poharak, gépek vagy dekortermékek közös nevezőjeként is meghúzható az árnyalat.

Fürdőkád a hálószobában? Igen! Egyre inkább teret hódít ez a megoldás
Fotó: Shutterstock

Egyre több, lakberendezési terméket forgalmazó üzletben látni nyitott gardróbot, ami a klasszikus és bevált formától maximálisan eltér, amely képekben gondolkodva egy fodraitól megfosztott klasszikus tangó ruhához lehet hasonlítani: eltűnt a fa vagy fa alapú bútortest, maradt annak a praktikus része: a fém váz az akasztókkal, valamint a polcok. Tegyük hozzá: ez nem úttörő újdonság a jövő évi trenddé váló kínálatban, a helyhiánnyal küzdő, vagy a modern, fiatalos lakásokban egy két éve már alkalmazzák. Elég puritán a megjelenése, ebből azonban előnyt kovácsolhatunk, és akár a szoba dísze is lehet: kendőket, sálakat, egy-egy kevesebbet használt, élénkebb színű ruhadarab díszítőeleme is lehet.

Figyelni kell azonban a rendre: az összeömlesztett vagy hanyagul rádobált ruhák nemcsak illúziórombolók, hanem a szoba arcát is alaposan összekuszálják. Félig újdonság, félig nem: újságokban, reklámokban, hotelekben számos alkalommal fedezhettünk fel a szemünknek egyelőre idegenül ható és a funkciókat összemosó tereket berendezéssel, amelynek kiváló példája a 2020-ban nagyobb teret követelő fürdőkád a hálószobában megoldás. Ez általában a modern otthonokban mutat igazán, ahol bőven van – kihasználatlan – tér a hálószobában. Ahhoz, hogy a hatását elérje, azaz kellően elegáns, letisztult és intim legyen, nélkülözhetetlen a lakberendezői tanács.

Magunk, kellő szakmai jártasság híján, kerüljük a megvalósítását. Félbringa a falon – akár ez is lehetne a tömör mottója annak a trendnek, ami virágzik jövőre, és amelynek meghatározója az újrahaszno­sítás. Tönkrement gördeszka, használaton kívüli ősrégi varrógépasztal, kerékpár éledhet újra más funkcióban, színben, újragondolva díszítőelemként, vagy funkciót ellátó bútordarabként a lakásban. A trendek tehát jövőre is hoznak újat vagy marasztalják a régit, ha megtetszik valami, és igazán hatásosan szeretnénk alkalmazni bármilyen elemet, meggondoltan válasszunk otthonunkhoz illő darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában