Modern labor a diákoknak

2019.10.18. 17:30

A második digitális közösségi alkotóműhelyt avatták fel a Szombathelyen

Digitális közösségi alkotóműhelyt alakítottak ki a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában: a többi között hímzőgépet, lézervágót, 3D-nyomtatókat szerzett be az intézmény 18,2 millió forintos pályázati forrás segítségével.

Nemes Judit

Fotó: Unger Tamás

Modern gépekkel felszerelt új labort avattak tegnap az oladi középiskolában, ez a második digitális közösségi alkotóműhelye a városnak. Hónapokkal ezelőtt a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakgimnáziu­ma, Szakközépiskolája és Kollégiu­ma kapott hasonlót, nemsokára pedig Sárváron is átadnak egyet. – Egy ilyen labor kialakítása komoly segítséget nyújthat a mindennapi életünkben. Próbáljuk kihasználni azokat a kompetenciákat, amiket ezek a gépek nyújtanak – emelte ki Sipos László igazgató.

Hozzátette: elsősorban saját diákjaik használják majd az eszközöket, de az általános iskolásokat is szeretnék hívni a műhelybe. Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében elmondta: ez az első olyan rendezvény, amelyen az integrált, összevont intézmény, a Vas Megyei Szakképzési Centrum megjelenik – a főigazgató Szentgyörgyvári Róbert kancellárral tette tiszteletét. Szopori Tamás laborvezető mutatta be a teremben található eszközöket és azok hasznát az oktatásban.

– Azért fontos ez a labor, mert sok munkát lefed egy termen belül: azok, akik a szakmaválasztásnál bizonytalanok voltak, egy helyszínen láthatják azt a képzési kínálatot, ami a városban megtalálható; a VR-, azaz a virtuális valóság szemüvegnek köszönhetően pedig még annál is többet – emelte ki. Elsőként a Lego robotokról beszélt: velük a blokkalapú programozást gyakorolhatják a diákok, azaz az algoritmikus gondolkodást fejlesztik. A terem másik felében a VR-szemüveg és a hozzá kapcsolódó eszközök, köztük egy monitor kapott helyet. – Ez a vizuális dizájn, a látványterv elkészítését segíti.

 

A 3D-nyomtatók működését üzem közben lehetett megfigyelni: fehér műanyag kiscicákat nyomtattak. CNC-gép és lézervágó, valamint famegmunkáló eszközök is vannak a laborban.

A varrással foglalkozó teremrészben Bukvai Albertné gyakorlati oktatásvezető kalau­zolt minket. Az első állomáson próbababára csavart, úgynevezett negyedik generációs szálas anyagot láttunk, amely különleges eljárással készült – és amelyhez Magyarországon nem lehet hozzájutni. Az anyag érdekessége, hogy más színűnek tűnik természetes és reflektorfényben, s mobiltelefonnal, vakuval készített képeken ismét újabb színben tündököl.

– A digitális technológia újdonságai a textilek, a szabás-varrás világát sem kerülik el. Itt újdonság a körülbelül egymillió forint értékű hímzőgép, amely könnyen kezelhető, a képernyője információt ad a hímzés menetéről, mikor, milyen cérnára van szüksége. Az általa készített ábrát számítógépes szoftver segítségével alkotja meg a diák. A program küld utasítást a hímzőgépnek: mit, milyen színnel, hogyan készítsen el. A tervezési műveletet egyébként nemcsak laptopon, hanem a gép saját kijelzőjén is el lehet végezni – tette hozzá a szakember.

Kovács Melinda Beatrix 11. osztályos tanuló azt mondta, hogy megtanulni a gép használatát egyszerű volt, kezelni nehezebb, mivel angol nyelvű menüpontok vannak a monitoron; ezért meg kellett tanulni a szakszavakat nemcsak magyar, hanem angol nyelven is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában