Jó a halaknak

2019.10.16. 14:00

A Rába vizének minőségét vizsgálják a diákok is

Nyilvános vízmintavételt tartott kedden a Rába duzzasztójánál a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Raab­STAT projekt keretében.

Tersztyánszky Krisztina

Tegnap iskolások is vizsgálhatták a vizet

Fotó: Szendi Péter

A határon átnyúló, uniós támogatású programban osztrák és magyar szakemberek két éven át vizsgálják, elemzik a Rába vízminőségi és ökológiai állapotát a folyó egész hosszán. A vizsgálatok célja, hogy felmérjék, az ezredforduló körüli Rába-habzás után tett összehangolt óvintézkedések milyen eredményt hoztak.

Tegnap iskolások is vizsgálhatták a vizet
Fotók: Szendi Péter

A tegnapi mintavételen iskolai csoportok és más érdeklődők több helyszínen pillanthattak bele a vizsgálatokba. Az egyik vízügyi szakembert körülálló gyerekek például műszerekkel mérhették meg a folyóból kimerített víz fizikai-kémiai paramétereit.

A diákok megbizonyosodhattak arról is, hogy milyen sokféle hal van a folyóban

Megállapíthatták, hogy a Rába 12,8 fokos, a pH-értéke 7,97, az oldott oxigéntartalma pedig 9,7 milligramm/liter – amiben már jól érzik magukat a halak. Ezt egy másik csoportban a saját szemükkel is láthatták, ahol a duzzasztó melletti csónakcsúszda vizéből rövid idő alatt domolykót, márnát, küszféléket, sőt még rákot is sikerült kifogni egy egyszerű háló segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában