A hetedik fesztivál

2019.10.07. 07:00

A sült gesztenye és hagyományos ételek illata lengte be Cák utcáit

A hagyományos ételek kóstolása és a gesztenyés élmények mellett különleges virtuális világba csöppenhetett az, aki kilátogatott a hétvégén Cákra.

Budai Dávid

Nemes Gergő süti a gesztenyét, körülötte Babó Ambrus, Babó Áron, Kovács Miklós és felesége

Fotó: Ohr Tibor

A hetedik alkalommal megrendezett kétnapos cáki Gesztenyefesztivált a Velemi Gesztenyenapok kistestvérének is lehet tekinteni. Idén ráadásul a két gesztenyés ünnep egy időpontra esett, aminek főként a vasárnap esedékes önkormányzati választás az oka – tudtuk meg Abért Zsolttól, a rendezvény főszervezőjétől.

Vasárnapra kisütött a nap, de szombaton borongós időben érkeztünk.

Nemes Gergő süti a gesztenyét, körülötte Babó Ambrus, Babó Áron, Kovács Miklós és felesége
Fotó: Ohr Tibor

– Azt megérezzük, ha Szombathelyen esik az eső, mert sokan el sem indulnak ilyenkor, márpedig a látogatók zöme a megyeszékhely és Kőszeg környékéről érkezik, de szép számmal akadnak látogatók a határ túloldaláról is – mondta a szervező. Ilyenkor két-háromezer ember is megfordul a pár száz lelkes faluban.

A cáki gesztenyézésnek nem csak a kultikus pincesor szolgáltat hátteret, ilyenkor a környező utcák is megtelnek mutatványosokkal és ételárusokkal: a bivalypörkölt, a házi sült kolbász, a tócsni, a dödölle vagy az őrségi langalló mind-mind megtalálható a kínálatban.

 

A művelődési házba az idén beköltöztek a transzformerek: szimulátorok segítségével a legkülönfélébb virtuális valóságba csöppenhettünk. Akik inkább valóságos élményekre vágytak, lóhátra pattanthattak vagy készíthettek maguknak hűtőmágnest.

A szombathelyi Papp család azonban csak egy kis sétára vágyott, bár – mint megtudtuk – az édes finomságoknak a hatéves Zolika nem tudott ellenállni, így ő kürtőskalácsot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában