Megyeszerte megemlékeztek a hősökről

2019.10.07. 11:30

Az aradi vértanúk a legdrágább kincsüket adták oda a hazának

Az aradi vértanúk a legnagyobb kincsüket adták a hazának. Október 6-a gyásznap: megyeszerte megemlékeztek az 1848-as szabadságharc hőseiről, mártírjairól.

Budai Dávid

Főhajtás Rátóton: dr. Balázsy Péter

Fotó: Szendi Péter

Megemlékezéseket tartottak megyeszerte az aradi vértanúk mártírhalálának 170. évfordulója alkalmából. Rátóton az ünnepi szentmisét követően az Aradi Emlékparkban – ott ahol Deák Ferenc minden vértanúnak ültetett egy-egy tölgyfát – tartottak megemlékező műsort.

Domiterné Molnár Annamária, a település polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: nem hagyhatjuk feledni a múltat, hőseink, vértanúink tetteit meg kell ismertetni az utókorral is. Az aradi vértanúk fényesen ragyogó példaképet adtak az utókornak, a bátorság, a hűség, a hazaszeretet és a mérhetetlen szabadságvágy példaképét.

– Mi, magyarok már megszoktuk, hogy ilyenkor ősszel eltiport forradalmak nagyjaira emlékezünk. Egymagunk emlékezünk, hiszen akik győzelmet arattak, azok már nincsenek sehol. Hol van már a világosi síkon, vagy a budapesti utcákon győzelmet arató Habsburg vagy szovjet birodalom, mi mégis megkönnyebbülés helyett, nehéz szívvel hajtunk fejet – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét dr. Balázsy Péter, Vas megye főjegyzője.

 

Ma már lassan hét nemzedék választ el bennünket 1848 hőseitől, mégis szabadságvágyunk és eszményeik melletti kitartásunk semmit sem változott. Egy eszméért áldozták életüket, a magyar nemzet eszméje, a magyar szabadság és függetlenség eszméje volt az, amiért ők hittel és hűséggel harcoltak utolsó leheletükig. Emlékeztetett, az aradi 13 közül mindössze öten voltak magyarok, de mégis ki a magyar? Az aradi vértanúk sorsukkal feleltek a kérdésre: magyar az, aki vállalja, de nem csak addig, amíg megéri.

Ikerváron Batthyány-emléknapot tartottak előadással, emlékező műsorral, koszorúzással. A Batthyányi Lajos Művelődési Házban dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész tanítványai idézték fel a mártírhalált hősök utolsó napját, kedveseikhez írt leveleiket, és haláluk pillanatait. Dr. Fűzfa Balázs pedig emlékeztetett: akik annak idején a reformkort megteremtették, azok teremtették meg a mát is.

Csepregen hagyomány, hogy a Farkas Sándor Egylet szervez megemlékezést az aradi vértanúk emléknapja alkalmából. A Dr. Csepregi Horváth János Általános Iskola előtt a kopjafánál ezúttal személyes hangvételű műsor hangzott el, az emlékezés koszorúzással ért véget.

 

Szombathelyen hagyományosan a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tartották meg a városi megemlékezést vasárnap. A szentmisét követően a vértanúk emlékfalánál folytatódott az ünnepi megemlékezés. – Ők 170 évvel ezelőtt legnagyobb kincsüket adták oda a nemzetnek, életüket áldozták Magyarországért, annak függetlenségéért – mondta dr. Melega Miklós, a szombathelyi levéltár igazgatója ünnepi beszédében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában