közgyűlés

2019.10.23. 20:40

Elkezdhetik a munkát: esküt tettek

A megyeszékhelyen is megalakult az új közgyűlés, ünnepélyes keretek között tették le az esküt a képviselők és a város új polgármestere.

Lakosi Gabriella

Az ünnepélyes alkalomra tegnap este megtelt a városháza első emeleti nagyterme

Fotó: Horváth Balázs

Szerdán este Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 18 órai kezdettel a városházán tartotta ünnepi alakuló ülését. Az esemény előtt már teljesen megteltek a széksorok, rengeteg érdeklődő jött el a rendezvényre, melyet a Kanizsai Dorottya Gimnázium kórusa nyitott meg. A Himnuszt énekelték el a közönséggel együtt.

Ezután dr. Nemény András polgármester hivatalosan is megnyitotta az ünnepi közgyűlést, és felkérte a Helyi Választási Bizottság elnökét, hogy tartsa meg tájékoztatóját a választás eredményéről.

Dr. Popgyákunik Péter elmondta, 43 képviselő- és három polgármesterjelöltet és ugyanennyi kompenzációs listát vettek nyilvántartásba. Egy esetben szabott ki bírságot a bizottság, egy a határidőig nem leadott aláírásgyűjtő ív miatt.

A választás mind a 14 szavazókerületben, 69 szavazókörben eredményesen a törvényeknek megfelelően zajlott – jelentette ki. Az eredmények ellen fellebbezés a törvényi határidőig nem érkezett, így az akkori eredmények már hivatalosak.

A Fidesz-KDNP jelöltjei közül végül Ágh Ernő, Horváth Gábor, dr. Kecskés László, Sátory Károly, dr. Takátsné dr. Tenki Mária és a kompenzációs listán bekerülő Illés Károly, Lendvai Ferenc és dr. Melega Miklós tehették le esküjüket. Lendvai Ferenc a jogerős megbízólevelét csak hétfőn veheti át, ugyanis ő dr. Balázsy Péter visszalépése miatt kapott lehetőséget, a változtatás érvénybe lépéséhez pedig három munkanapnak kell eltelnie.

Az ünnepélyes alkalomra tegnap este megtelt a városháza első emeleti nagyterme
Fotó: Horváth Balázs

Az Éljen Szombathely! Egyesület tagjai közül Bokányi Adrienn, dr. Horváth Attila, Horváth Soma, Kelemen Krisztián, Kopcsándi József, Németh Ákos, Putz Attila és Tóth Kálmán, valamint kompenzációs listáról dr. László Győző és Szuhai Viktor Zsolt vehette át mandátumát. Szintén a közgyűlés tagja dr. Czeglédy Csaba (független) és kompenzációs listáról a Pro Savaria színeiben Molnár Miklós.

A hivatalos eredmények ismertetése után az eskütétel következett, melyet dr. Nemény András olvasott elő a jelenlévőknek. A közgyűlés tagjai megfogadták, hogy munkájukat becsülettel és lelkiismerettel végzik majd, az országhoz és az Alaptörvényhez hűen, tisztségükből eredő feladataikat pedig „a város fejlődésének előremozdításáért teljesítik, azt a nemzet javára gyakorolják”. A képviselők ezután aláírták és átvették esküokmányaikat.

 

Végül a polgármesteri eskütétel következett és ezzel véget ért a szombathelyi alakuló közgyűlés, de az ünnepi programok még folytatódtak a városházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában