kiállítás

2019.10.04. 16:00

Fényképekkel írt történelem

Múltidéző kiállítás nyílt Czika László fotóriporter műveiből és a Vas Népe 1989-i évfolyamából válogatott cikkekből, címlapokból, amelyek a nagy váltás időszakáról tudósítottak.

Tátrainé Kulcsár Irén

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Politikusok, írók szerint 1989 „a csodák éve” volt nem csupán Magyarországon, hanem egész Európában: új úton indultunk el, lebontottuk a vasfüggönyt, megnyitottuk határainkat a szabadságra vágyó keletnémet polgárok előtt, ezáltal a berlini fal elvesztette létjogosultságát és megkezdődött a szovjet megszálló csapatok kivonása hazánkból.

Fotók: Tátrainé Kulcsár Irén

Csóka Tibor tanár a megnyitón elmondta: a kiállítással, a fényképekkel és újságcikkekkel emlékezni és emlékeztetni akarnak a harminc évvel ezelőtti történésekre, és szeretnék, hogy a diákok rendhagyó történelemóra keretében ismerjék meg az akkori eseményeket, elvégre nincs hitelesebb krónikás a napi sajtónál.

Kelemen Zoltán színművész saját írásában foglalta össze azokat a gondolatokat, hatásokat, amelyeket a fotók keltettek benne. „Czika László képei láttán előjönnek, pörögnek az emlékek, amelyeknek fiatalon részese volt, és ami 1989-ben alapjaiban rengette meg a 2. világháborút követő 20. századi európai történelmet” – hangoztatta.

A kiállítás megnyitása után az iskola dísztermében Czika László – miközben fényképeiből vetített – részletesen beszélt személyes élményeiről is az érdeklődő diákoknak. A Magyar Távirati Iroda fotóriportereként bejárta szinte a világ összes kontinensét, fényképezett államfőket, különleges eseményeket, de 1989, a rendszerváltás történései maradandó, mély emlékeket hagytak benne.

A közönség nagy érdeklődéssel nézte a fotókat a ma már történelemnek számító eseményekről: a szovjet katonák búcsúztatásáról a szombathelyi laktanyában, a határkerítés-bontásról, a keletnémetek elhagyott autóiról és nem utolsósorban a Nyugatról a magyarok által behozott Gorenje hűtőkről, amelyek mint a három évtizeddel ezelőtti történések emblematikus árucikkei léptek elő.

A kiállítás október 11-ig tekinthető meg a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium galériájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában