Budapesten, vasi vonatkozásokkal

2019.10.08. 21:03

Gróf Batthyány Lajosra emlékeztek

Az aradi vértanúk napján a mártír miniszterelnökre, gróf Batthyány Lajosra emlékeztek a fővárosban, a Ferenciek terén lévő Pesti Ferences Templomban. Felolvasták dr. Székely János szombathelyi megyés püspök üzenetét is.

Kozma Gábor

Dr. Pálffy Dezső elhelyezi a vasiak koszorúját a fővárosi Batthyányemlékszobában Fotó: VN/Pálffy Ildikó

A ferences templomban alakították ki a pecöli dr. Pálffy Dezső agrármérnök kezdeményezésre és jelentős támogatásával azt a szobát, amely az ikervári Batthyány család mártír sarjának, első felelős miniszterelnökünknek, gróf Batthyány Lajosnak állít emléket. A szoba létrejöttét támogatta az Ikervári Honismereti Egyesület is. Október 6-án a templomban a Batthyány család tagjainak részvételével szentmisét tartottak és koszorúztak. Az alkalomra a résztvevőkhöz üzenetet intézett dr. Székely János megyés püspök, akinek sorait megörökítették a Batthyány-szoba emlékkönyvében: „Kívánom mindannyiuknak, hogy úgy emlékezzenek a mártír miniszterelnökre, hogy a szívük mélyén megfogadják: én is hajlandó vagyok, sőt szeretnék sokat áldozni, sokat tenni magyar hazámért, népemért, egy szebb és élhetőbb világért. Magyarországnak addig van jövője, amíg vannak benne emberek, akik letesznek valamit a közös asztalra, nem azért, mert megfizetik, nem azért, mert megtapsolják, hanem felelősségtudatból, nagylelkűségből. Gróf Batthyány Lajos életpéldája és életáldozata erre tanít mindannyiunkat.”

Dr. Pálffy Dezső elhelyezi a vasiak koszorúját a fővárosi Batthyányemlékszobában Fotó: VN/Pálffy Ildikó

Az emlékezőket üzenetben köszöntötte Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában