Pető Ernőre emlékeztek

2019.10.26. 07:00

Jelentős kórházfejlesztő volt, de személye sok nővért vonzott Acsádra is

A Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény dísztermében Dr. Pető Ernőre emlékeztek halálának 60. évfordulója alkalmából.

Lakosi Gabriella

Dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház igazgatója is tartott előadást Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Ehhez kapcsolódóan az érdeklődők megismerhették az orvosi és szakmai munkáját, mely a korban egyedi és teljesen kimagasló volt, másrészt szó volt az ápolási munka megteremtésében végzett tevékenységéről is. Rengeteg nővért és önkéntest vonzott személye Acsádra.

Előtte a betegeket ellátták, a későbbi gyógyulásban viszont nagyon kevés segítséget kaphattak.

Dr. Horváth Boldizsár, a Markusovszky kórház igazgatója is tartott előadást Fotó: Szendi Péter

Ezzel a munkájával csatlakozik szorosan életpályája a Vas Megyei Egyesített Szociális Intézmény életéhez – hangzott el az emléknapon. Ezenkívül az otthonnak helyet adó kastélyépületet is Pető Ernő és felesége, Szegedi Georgina biztosította először a kórháznak, később pedig ott alakult ki a szociális otthon.

Pető Ernő 1909-ben vette át orvosi diplomáját. Az I. világháború alatt lett a Szombathelyi Honvéd Helyőrségi Kórház sebészeti osztályának vezetője. Vezetése alatt a kórház óriá­si fejlődésen ment keresztül. 75 évesen bekövetkezett haláláig Sárváron dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában