Bemutató

2019.10.05. 07:00

Könyvbe írt Gyermekmosoly – Bemutatták Finta Sándor verseskötetét

Bemutatták Finta Sándor verseskötetét, amely a Szülőföld Kiadó gondozásában Gyermekmosoly címmel jelent meg.

Lakosi Gabriella

A diákillusztrátorok kaptak egy-egy példányt. Aki átadta: dr. Székely János

Fotó: Unger Tamás

A rendezvénynek a szombathelyi Brenner-iskola adott helyet: az intézmény diákjai illusztrálták a műveket.

Finta Sándor költő egykor a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója volt, így kézenfekvő volt, hogy a számára olyan sokat jelentő diákok rajzaival színesítsék az újonnan megjelent kötetet.

A bemutatón beszédet mondott dr. Székely János megyés püspök. Elmondta: amikor gyermekként elsőáldozására készült, nagyon sok éneket tanultak meg egy színes kis füzetből. Ezek különböző sorai a mai napig elkísérik, rendszeresen eszébe jutnak a szavak, amelyek egyszerűek és kristálytiszták – fogalmazott. Úgy véli, Finta Sándor kötete is ilyen, megérinti a gyermekszíveket. Ez véleménye szerint az illusztrációként készült rajzokon is látszik.

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt: örül, hogy a költő végre „helyére kerül” a kollektív emlékezetben, méltóképpen emlékezünk rá. Elmondta: reméli, hogy egyre több ünnepen kerülnek majd elő a Finta-versek is. Dr. Puskás Tivadar polgármester úgy fogalmazott: bár Finta Sándor nem Szombathelyen született, a város azokra a lakóira is büszke, akik hosszú időn keresztül itt dolgoztak, sokat tettek a megyeszékhelyért. Finta Sándor Győrben született, de itt élt, tizenhárom társadalmi és tizenkilenc egyéb szervezet tagja volt, kilenc regényt, tizenhárom verseskötetet írt. A polgármester arról is beszélt, nevelni csak értékek mentén lehet, a Gyermekmosoly című kötet pedig alkalmas erre. Ezért is fontos, hogy most már bárki számára elérhetőek ezek a művek.

 

Englert Zsolt, a Brenner-iskola igazgatója elmondta, tanárok és diákok együtt dolgoztak a köteten, nagy öröm volt a közös munka. A verseket Tangl Lászlóné magyartanár válogatta. Szerinte már a cím is – Gyermekmosoly – pozitív érzéseket kelt. A versek harmonikus világot vetítenek az olvasók elé. Ebben a világban rend van. A kötet a mesékre és a hitre épül. Nincs helye benne a gonosznak vagy a rossznak; ha pedig mégis megjelenik a sorok között, hamar legyőzi a jóság és a tisztaság. Derűsek és játékosak a kötetbe válogatott versek, amelyek nem csak gyerekeknek szólnak.

A témák között szerepel a család, a játék, az ünnepek és a természet. Zeneiséggel, ritmikai elemekkel tarkítva, sokszor az állatok életén, viselkedésén keresztül mutatja be a szerző a jó vagy rossz tulajdonságokat. A történetek pedig segítenek levonni a morális következtetéseket a legkisebbeknek is. A negatív tulajdonságok ugyanis a tanmesékben hamar lelepleződnek, nevetségessé válnak. Az egész kötetet pedig áthatja a csendes de őszinte és mély istenhit.

Marton Katalin az illusztrációk elkészítéséről beszélt. Összesen kétszáz rajz készült, ezekből hatvanhat – negyven diák munkája – került a kötetbe. Az illusztrátorok kaptak egy-egy példányt ajándékba. A könyvbemutatón Császár Ernő, Finta Sándor unokája ismertette a költő életútját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában