emléktábla

2019.10.08. 07:00

Megszépült Varsány keresztje

Kicsit arrébb költözött és megszépült az egykori Varsány települést s annak valamikori Szent Márton-templomát jelző kereszt és emléktábla Jánosháza határában.

Bakos Ágnes

Az egykori település emlékhelyén

Eltűnt települést mutat a tábla: Varsány volt az egykor lakott falu, és temploma is volt a feljegyzések szerint, méghozzá Szent Márton nevét viselte.

Az egykori település emlékhelyén

Az emlékhelyet, a keresztet és a táblát a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa Egyesület felhívására Jánosháza önkormányzata emeltette, 2017 tavaszán szentelte fel dr. Székely János, ma szombathelyi megyés püspök, aki akkor az Esztergom-budapesti Főegyházmegye segédpüspöke volt, valamint Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egy­házmegye esperese.

Az emlékhely most meg­szépült: a jánosházi honismereti egyesület az önkormányzattól kért és kapott támogatást a felújítási munkához. Néhány méterrel arrébb, a földút másik oldalára helyezték a keresztet és a táblát, s talapzatot kapott a terület, virágokat ültethetnek majd a kavicsos felület

köré – méltóbb állomás várja a Szent Márton-út zarándokait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában