Másodpercek alatt felszerelhető

2019.10.10. 18:16

Mellkompresszió: szolgálatba állt a Lucas 2

Mellkaskompressziós készüléket vehettek át a napokban a szentgotthárdi mentőállomás munkatársai. A fontos készüléket már élesben is felavathatták.

Tersztyánszky Krisztina

Jobbra Huszár Gábor polgármester. A frissen beszerzett berendezést már élesben is felavatták Fotó: VN/OMSZ

Kedden délelőtt az Országos Mentőszolgálat szentgotthárdi mentőállomásán Huszár Gábor polgármester az önkormányzat támogatásával vásárolt mell­kaskompressziós készüléket adott át, amely nagyban segítheti a mentők mindennapi munkáját. Huszár Gábor elmondta: az összeget, amelyről a képviselő-testület még 2018 októberében döntött, eredetileg egy korszerű röntgengép beszerzésére szánták. Miután azonban a Markusovszky kórház ezt a kérdést megoldotta, az összeg a 2019. évi tartalékba került. Szinte ezzel egy időben Németh László mentőállomás-vezető mentőtiszt jelezte az önkormányzatnak, hogy nagy szükség lenne egy mellkaskompressziós készülék beszerzésére. Szívleállás esetén az eszköz a betegre helyezve elvégzi a mellkasi nyomásokat. A másodpercek alatt felszerelhető berendezésnek (Lucas 2) köszönhetően biztosított a folyamatos, egyenletes mellkaskompresszió, ráadásul akár menet közben, a mentőautóban is használható. Segítségével felszabadul egy szakember, aki így más módon működhet közre a mentésben.

Jobbra Huszár Gábor polgármester. A frissen beszerzett berendezést
már élesben is felavatták Fotó: VN/OMSZ

Az önkormányzat 3 millió 507 ezer forinttal járult hozzá az eszköz beszerzéséhez, azonban mivel végül sikerült olcsóbban megvásárolni a készüléket, a mentőállomás egy magasnyomású mosóval is gazdagodhatott.

Az átadón részt vett ­Köcse Tamás Vas megyei vezető men­tőtiszt és dr. Lórántfy Mária regionális igazgató is. Utóbbi hangsúlyozta: a szentgotthárdi mentőállomáson az elmúlt években megvalósult fejlesztések az önkormányzattal való jó együttműködésnek is köszönhetők. Az új eszközt az átvétel után kevéssel már használni is kellett egy szívleállásos beteg újraélesztésénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában