Anyanyelvű ügyintézés a buszon

2019.10.07. 12:00

Minden második pénteken több településen megjelenik a mozgó ügyfélszolgálat

Augusztustól minden második pénteken a Szlovén-Rábavidék több településére is ellátogat a kormányablakbusz, méghozzá úgy, hogy lehetőség nyílik a szlovén nyelvű ügyintézésre is. A járathoz mi is csatlakoztunk.

Tersztyászky Krisztina

Kovácsné Bor Annamária Monek Kálmánt fogadja, aki igazolványát veszi át

Fotó: VN/Takács Gábor

A Vas Megyei Kormányhivatal országosan az elsők közt indította útjára tavaly nyáron a kormányablakbuszt. A Szentgotthárdi Járási Hivatal is több útvonalra igényelte a szolgáltatást. A két korábbi „kör” után a nyáron sikerült megszervezni egy túrát a Rába-vidék négy szlovén falujába, Szakonyfaluba, Alsószölnökre, Felsőszölnökre és Kétvölgyre is.

– Eddig technikai nehézségek miatt nem tudtunk ezekbe a falvakba kijönni, ugyanis nem volt rádiófrekvenciás jel a belügyminisztériumi szakrendszerek eléréséhez. Mivel pont ezeken a településeken van a legnagyobb szükség a szolgáltatásra, kiharcoltunk egy egyedi megoldást – emelte ki Alsószölnökön dr. Orbán István, a Szentgotthárdi Járási Hivatal vezetője. Az ügyfélfogadás itt egy speciális antenna felállításával kezdődik. Felsőszölnökön a domborzati viszonyok miatt sajnos még ez is kevés, így ott a szolgáltatásoknak csak szűkebb köre vehető igénybe. A légkondival, fűtéssel ellátott buszban minden kormányablaki ügyintézés elérhető – személyi igazolvány, útlevél, nyugdíj- és családtámogatás, gépjármű-ügyintézés –, sőt a lakcímkártyát és az ideiglenes személyazonosítót helyben le is gyártják. A buszon szolgálatot teljesítő kormányhivatali dolgozó, Kovácsné Bor Annamária kimondottan élvezi a terepi munkát.

Kovácsné Bor Annamária Monek Kálmánt fogadja, aki igazolványát veszi át
Fotó: VN/Takács Gábor

A KAB-busz útvonalához egy szakaszon mi is csatlakoztunk. Alsószölnökön remek az összhang: a busszal egy időben érkezik a hivatal épülete elé a mobil posta járműve is. Erre azért van szükség, hogy az igazgatási szolgáltatás díját készpénzben is befizethessék az ügyfelek. Már érkezik is Monek Kálmán, aki az elkészült személyi igazolványát jött átvenni. Egyedül él, nem akarja hosszabb időre elhagyni a házat, ezért örül a helyi ügyintézés lehetőségének. A 18 éves Domján Benjámin idén kezdte az egyetemet, most a NEK adatlapját intézi, ami a diákigazolvány kiállításához szükséges.

A pénteki körúton Dancsecs Bea is tagja a személyzetnek, akinek mesterdiplomája van szlovénből, jól beszéli a nyelvet. Eddigi tapasztalatai alapján elmondja: igaz, hogy az itt élők többnyire tudnak magyarul, ám akkor is szívesen fogadják a gesztus értékű többletet, hogy az anyanyelvükön szól hozzájuk az ügyintéző. Épp ottjártunkkor érkezik Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke, aki az elhangzottakhoz hozzáteszi: van a környéken több Szlovéniából átköltözött család. Az ő számukra tényleg elengedhetetlen a szlovén nyelvű ügyintézés.

De a helyi lakosok között is akad olyan idős bácsi, akit eddig tolmáccsal kísértek el a hivatalba, nehezen beszéli a magyar nyelvet. Ám ezeken a kivételes eseteken kívül is minden szlovén ember számára inspiráló, ha ősei nyelvén beszélhet a hivatali ügyintézővel a minden második pénteken délelőtt házhoz jövő ügyfélfogadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában