Több mint ötven tonna ponty érkezett idén vizeinkbe

2019.10.25. 11:30

Negyvenezer horgász érdekeit képviselik

A szövetség amellett, hogy összefogja az egyesületeket, védi és telepíti a halakat, közösségi programokat is szervez.

Vas Népe

Sok más közösségépítő program mellett integrált horgásznapot is szerveztek

Fotó: VN/Vasi Vizeken

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége – mint civil szervezet – jelenleg 25 vasi és 4 zalai folyóvíz, valamint 19 vasi és 2 zalai állóvíz halgazdálkodására jogosult, összesen majdnem 1400 hektáros vízterületen. A szövetség 27 tagegyesületében jelenleg 10 ezer 182 tagot tartanak nyilván. A családtagokat és hozzátartozókat is figyelembe véve a szövetség több mint 40 ezer természetkedvelő Vas és Zala megyei lakos érdekeit tartja szem előtt – tudtuk meg Puskás Norberttől, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége ügyvezető elnökétől, akit arra kértünk, mutassa be a szövetséget.

Kezdetekben az 1946-ban megalakult Magyar Országos Horgász Szövetséghez (MOHOSZ) tartoztak az egyesületek, az országos szövetség közgyűlése azonban a rendszerváltást követően úgy döntött, hogy az alulról felfelé történő építkezés lenne a célszerű. A megyei egyesületek létrehozták a megyei szövetségeket, a megyei területi szövetségek delegáltjai pedig a ­MOHOSZ-t. Az 1993-ban alakult Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének Horváth József volt az elnöke, 1998 és 2013 között Csiszár István töltötte be az elnöki tisztséget, hat éve pedig Seregi Miklós vezeti a szövetséget.

A szervezet életében az elnökök mellett kiemelt köszönet illeti Fürstinger Ottó és Csécs Sándor nyugalmazott ügyvezető elnököket. Fürstinger Ottó a rendszerváltásból eredő átalakuláskor segítette a horgászszervezeteket és a vasi horgászvizek egybentartásában végzett elévülhetetlen munkát, míg Csécs Sándor nevéhez fűződik a többi között a tíz évvel ezelőtt Vaskeresztesi Horgászturisztikai Központunk létrehozása és több vasi patak élőhely-rehabilitációjának megvalósítása.

Sok más közösségépítő program mellett integrált horgásznapot is szerveztek
Fotó: VN/Vasi Vizeken

– A szövetség jelenlegi működési feltételeit jól megalapozta a korábbi vezetők elkötelezett munkája, most azon kell dolgoznunk, hogy azokat az eredményeket, amiket az elmúlt 26 évben ők elértek, továbbfejlesszük – hangsúlyozta az ügyvezető. A közelmúltban végrehajtott fejlesztésekről és sikeres pályázatokról két hét múlva számolunk be.

A szövetség a kezelésében lévő tavak, folyóvizek területein halvédelmi, halgazdálkodási és környezetvédelmi feladatokat lát el. A horgászegyesületekkel együttműködve végzik a horgászvizsgáztatást, valamint a horgászokmányok – állami jegyek, területi engedélyek – ügyintézését, kiadását. A horgászok számára az egyik legfontosabb tevékenység a vasi vizekbe történő haltelepítések folyamatos megszervezése és biztosítása. 2019-ben eddig 52.406 kg pontyot telepítettek (tavaly 48.016 kg volt). Vegyes keszegből 8470 kg érkezett eddig, de még hátravan egy 10-11 ezer kilogrammos őszi telepítés. Idén tavasszal – 3–10 cm-es méretben – előnevelt halakból 10.000 sebes pisztráng, 18.500 csuka, 20.000 compó, 10.000 harcsa talált új otthonra a vasi vizekben.

– Fontos feladatunk a kezelésünkben lévő vízterületeken a halőrzési feladatok ellátása. Az elmúlt években a halőrzési rendszer megújítása is megkezdődött, aminek köszönhetően a halőröknek már jó pár tettenérésük volt a jogosulatlan horgászat vagy horgászati szabálysértések miatt. A szövetség jelenleg 32 társadalmi halőrrel és 16, rendészeti feladatok ellátásához szükséges vizsgával rendelkező hivatásos halászati őrrel látja el a vizek őrzését. Az idén beszerzett halőri csónakkal már nem csak a partról történnek átfogó ellenőrzések. Ez új dimenziókat nyitott meg a Rába halvédelmében – fogalmazott Puskás Norbert ügyvezető elnök.

A szövetség jelentős tevékenysége a horgászközösségi programok szervezése, tavasztól késő őszig gyakorlatilag minden hétvégén van horgászverseny valahol a megyében. Az idén tizedszer megtartott Vasi Vizek legjobb sporthorgásza versenysorozatba tartozó kupákon csaknem 200 horgász vett részt. A horgászat és a halfogyasztás népszerűsítése érdekében hatodik alkalommal rendezték meg idén a Pinka-völgyi Halas Napot Vaskeresztesen, melyre ismét csaknem ezer érdeklődő látogatott el. Továbbra is nagyon népszerű a – tizennegyedszer – megszervezett Vasi Vizek Általános Iskolai Horgászvetélkedő és a több évtizedes hagyománnyal bíró Vasi Vizeken Horgásztábor is. A vaskeresztesi turisztikai fejlesztések eredményeként számos általános iskolai csoport látogatott el a szövetséghez és ismerkedett meg a horgászat alapjaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában