Örökség

2019.10.08. 14:00

Nem engednek a minőségből a celldömölki családi hentesüzletben

Kizárólag magyar termelőktől származó, minőségi alapanyagokból készített, adalékmentes termékeikért a piacnapokon kívül is sorban állnak a vevők. Őrzik az ősök receptúráit, és folyamatosan tökéletesítik azokat. A maximalizmus az első és legfontosabb a Németh családban. Már a dédnagypapa is hentes-mészáros volt, az utána jövő nemzedékek büszkén és szívből viszik tovább az örökséget.

Tóth Kata

Szívvel kell szeretni a szakmát – ez a család hitvallása. Németh György és fia, Levente

Fotó: Szendi Péter

A Németh hentesdinasztia celldömölki üzlete egyszerre béke­beli és modern: sült kolbász és füstölt áru illata hívja be és marasztalja a húsimádókat. Ami még rögtön feltűnik, az a patyolattisztaság és a szépen rendezett pult, elkülönítve, mutatósan tálalva a marha-, a sertés- és a baromfihús, valamint külön a füstölt termékek. A napi munkából – az árubeszerzéstől a gyártás-előkészítésen át egészen az értékesítésig – a legfiatalabbtól a legidősebbig a család minden tagja kiveszi a részét. Ha nem mondanák is, nyilvánvaló lenne: ez az életük.

A 65 éves Németh György Szombathelyen az akkori He­vesi iskolában (most Élelmi­szeripari és Földmérési Szak­gimnázium, Szakközépiskola) tanulta a hentes és mészáros szakmát. Ma már inkább kereskedőnek mondja magát – a hentesszakma finomabb, tisztább oldalát viszik ugyanis tovább –, és a vásárlókkal való párbeszéd, kapcsolattartás a mindene. Szenvedélyesen mesél múltról és jelenről:

– Eredetileg nem erre a pályára akartam térni, ám mialatt az apám dolgozott, mégis megkedveltem a mesterséget. Neki húsüzeme volt teljes felszereltséggel, aztán a múlt rendszerben korlátozták a tevékenységét. Szakmai tapasztalataimat a Vasi Húsiparnál alapoztam meg. A megyeszékhelyen a szabadságon lévő boltvezetőket helyettesítettem, majd boltvezetői képesítést szereztem. 1979-ben kerültem végül Celldömölkre. A Kossuth Lajos utcában nyitottam húsboltot, ebben a városban ismertem meg a feleségemet, és itt alapítottam családot. Először csak béreltem az üzletet – szerződéses egységek voltak akkoriban.

1983-ban aztán már lehetett üzletet üzemeltetni – én pedig az elsők között belevágtam először Celldömölkön, utána Sárváron. 1992 óta egyéni vállalkozó vagyok.

Szívvel kell szeretni a szakmát – ez a család hitvallása. Németh György és fia, Levente
Fotó: Szendi Péter

Németh György 1995-ben alapította húsfeldolgozó üzemét, amelyben igyekezett az édesapja jó termékeit előállítani. Minden sikeres vállalkozó mellett ott áll a feleség – ezt vallja –, és náluk a családban a két fiú, Norbert és Levente. Családi vállalkozásként működnek, a felesége és a fiai is részt vállalnak a munkákban: a termelésben, az értékesítésben és az adminisztrációban is. Az édesapa, György további munkájához lendületet adott, hogy az üzemalapítás után két évvel Norbert fia a szakma kiváló tanulója versenyen első helyen végzett, később húsipari technológus minősítést szerzett, ő vezeti a sárvári húsboltjukat. A kisebbik fia, Levente pedig, miután befejezte a tanulmányait Szombathelyen, ugyancsak bekapcsolódott a családi vállalkozásba. Onnantól kezdve aztán már szélesebb körben értékesítették a termékeiket.

– Mindketten teljes oda­adással, szorgalommal segítik a munkámat, nélkülük nem tudtam volna a céljaimat elérni. Mindig a legjobbat adjuk a vevőinknek, minden termékünk adalék-, színezék- és ízfokozómentes – mondja Németh György. És hozzáfűzi, amit már a belépéskor tapasztaltunk: – Nálunk elsődleges szempont a tisztaság az üzemben és az üzletben egyaránt. Higiéniát, udvariasságot és mosolyt kérünk a munkatársainktól és az üzem dolgozóitól is. Az előzékenység szintén része a szakmai elvárásoknak. A szlogenünk pedig: minőség, megbízhatóság és tradíció.

Fiuk, a 33 éves Levente azután lett a vállalkozásnál ügyvezető, hogy végzett a szombathelyi Orlayban, majd érettségizett. Benne ötvöződik a hentes- és a gazdasági, kereskedői vonal. Anyai nagyapja ugyanis kereskedő volt. – Nem is volt kérdés számomra, hogy milyen pályát válasszak. A kereskedelmi iskolában a pult mögött kezdtem, szereztem gyakorlatot, mellette tanultam azt, amit az apám és a nagyapám átadott. A családi vállalkozásunk miatt végül nem mentem tovább főiskolára, pedig terveztem, hogy folytatom a gazdasági tanulmányaimat.

Túl sok ideje nem is lenne Leventének mással foglalatoskodni: az árubeszerzésben, darabolásban, gyártásban, füstölésben, értékesítésben, kiszállításban és a papírmunkában is otthon kell lennie. Elkötelezetten teszi a dolgát, azt mondja, a legjobbat akarja mindenből kihozni. Ezt ígérte a nagypapájának is.

Arra a kérdésre, hogy miként alakult a termékkörük, azt válaszolják: a vásárlói igényekhez is igazították a termékportfóliót; nagyon odafigyelnek mindenkinek a kí­vánságára, észrevételére. Le­vente édesapja ezt úgy írja le, „figyelik a kedves vásárlók tekintetét, igényét”.

Ők mindig mosolyognak, náluk nincsenek mogorva arcok a húspult mögött, senki sem hozza be a boltba a rossz napját, összességében mindenki a vevőre összpontosít. Ha éppen rossz hangulatban tér be valaki az üzletbe, ők kibillentik egy kedves szóval, egy szép termék bemutatásával. Szívvel kell szeretni a szakmát, ez a család hitvallása, e szerint élnek és dolgoznak.

Amit csinálnak, abban pedig a kulcsszó a bizalom. Azt mondják, a multikkal nem akarnak versenyezni: náluk nincs akció, amiből viszont soha nem engednek, az a minőség, a mindennapos frissesség és a vevők megbecsülése. Rövidesen átadják az új húsüzemüket, amelyben még magasabb technológiai színvonalon biztosítják továbbra is a minőséget az új termékek bevezetése mellett.

Levente a jövőre nézve azt hangsúlyozza: távolabbi céljuk az, hogy a következő generáció továbbvigye a szülők ötvenévnyi munkájának eredményességét, hagyományos technológiával a kiváló minőségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában