Önkormányzati választások

2019.10.18. 07:00

Nemzetiségek döntése Vasban – Van, aki helyi, területi és országos listára is leadhatta voksát

Negyven településen voksoltak Vas megyében a választók valamilyen helyi nemzetiségi – horvát, német, roma vagy szlovén – önkormányzatra. Területi nemzetiségi választás 35, országos nemzetiségi választás pedig 125 településen volt, három, illetve tíz népcsoportot illetően.

Tersztyászky Krisztina

Felsőszölnökön Gécsek Gábor adta le nemzetiségi voksát. A tapasztalatok szerint a külön nemzetiségi szavazókör hiánya megnehezítette a szavazókörben dolgozók munkáját

Fotó: Szendi Péter

A Vas megyei Területi Választási Irodánál összegyűjtött tapasztalatok szerint a külön nemzetiségi szavazókör hiánya megnehezítette a szavazókörökben dolgozók munkáját, illetve az érintett választópolgárok számára sem volt mindig egyértelmű, mit kell tenniük. A felhívások ellenére akadtak lezáratlan borítékok – bár nem nagy számban.

A települési nemzetiségek megyénkben a névjegyzékbe felvett állampolgárok számától függően három-, illetve öt­tagú testületeket választhattak. Elnökre közvetlenül nem szavazhattak, a testületek az elnököt saját tagjaik közül az alakuló üléseken választják majd meg, ezt pedig csak a választási eredmények jogerőre emelkedése után lehet összehívni.

A megyénkben élő nemzeti kisebbségek közül a legtöbb, összesen 22 településen a romák szavaztak nemzetiségi önkormányzati képviselőkre. A részvételi arány meglehetősen széles skálán mozgott. A regisztrált, szavazásra jogosult személyek közül a legtöbben Kőszegen, Győrváron és Csepregen éltek a jogukkal, de még itt is alig emelkedett az érdeklődés 60 százalék fölé. A legkisebb aktivitást a csörötneki választópolgárok mutatták, ahol az 57 voksolásra jogosultból mindössze hárman adtak le szavazatot.

Horvát önkormányzat 11 községben, illetve városban működik Vas megyében. Itt aktivitásban Ólmod vitte el a pálmát 90 százalékos részvételi aránnyal, de sehol sem alakult a választópolgárok érdeklődése 55 százalék alatt.

A németek kilenc településen szavaztak, a részvételi arány 69 és 92 százalék között alakult, csupán a megyeszékhelyen voksoltak lényegesen kevesebben: csupán a választópolgárok 58 százaléka járult a szavazóurnákhoz.

Felsőszölnökön Gécsek Gábor adta le nemzetiségi voksát. A tapasztalatok szerint a külön nemzetiségi szavazókör hiánya megnehezítette a szavazókörben dolgozók munkáját
Fotó: Szendi Péter

Egyenletesen magas volt a szavazási aktivitás a hat szlovén faluban és a két városban.

Több nemzetiségre hat településen lehetett voksolniuk a nemzetiségi listára felvett lakosoknak. Szombathelyen horvát, német, roma és szlovén választás is zajlott, amely ebben a sorrendben 288, 196, 455, illetve 45 embert érintett, százalékban a szlovén szavazók voltak a legaktívabbak. Kőszegen a horvát, a német és a roma, Szentgotthárdon pedig a német, a roma és a szlovén nemzetiség szavazott. Alsószölnökön német és szlovén, Bükön horvát és roma, Csepregen pedig szintén horvát és roma nemzetiségi szavazás zajlott.

Három nemzetiség tagjai voksolhattak területi önkormányzatra, méghozzá nem személyre, hanem a jelölő szervezetek listáira. A németek két kihagyott ciklus után választhattak újra, a horvátoknak és a romáknak eddig is volt területi képviseletük. Utóbbi esetében a Lungo Dromra és a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. megyei szervezetére lehetett voksolni – a többi esetében egy jelölő szervezet volt. A Lungo Drom listájáról nem került be a testületbe az eddigi elnök, míg a horvátok listájáról Krizmanich István igen. A testületek alakuló ülésüket előreláthatólag jövő kedden tartják, ekkor választják meg elnöküket és azok helyettesét.

Országos listára is lehetett szavazni: a németek egy, a horvátok két, a romák pedig négy listára szavazhattak. Tíz nemzetiség esetében – görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, szerb, szlovák és szlovén – lehetett országos listára is voksot leadni, de voltak olyanok, amelyekre egyetlen szavazat sem érkezett vasárnap. Ezek az esetek jórészt ott fordultak elő, ahol a nemzetiségi névjegyzéken mindössze egy-két választópolgár szerepelt – tudtuk meg dr. Stankovits Györgytől, a Vas megyei Területi Választási Iroda vezetőjétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában