Koncert

2019.10.24. 07:00

„Pax et Bonum – Béke és Jóság” hangverseny a vukovári gyermekekért

Vas megye valamennyi horvátok lakta településéről érkeztek fellépők és nézők a kétszázhúsz énekessel színpadra álló Pax et Bonum Kórus zágrábi vendégszereplésére.

Civil/László Antal

A nagy létszámú kórus létrehozásának ötlete Dr. Egidije Živković kismartoni püspöktől eredt, aki életét, munkásságát az ötszáz éve ezen a területen élő grádistyei horvátság identitásának és kultúrájának megőrzésére szentelte. A magyar, osztrák és szlovák állampolgárságú horvátoknak ez a rendhagyó formában megjelenő összetartozása ötödik éve más-más helyszínen mutatkozik meg, ez alkalommal az anyaországhoz való erős kötődést is kifejezve. A püspök számára egy Vukováron celebrált szentmise olyan felemelő élményt jelentett, hogy javaslatának megfelelően ezt a koncertet a zágrábi érsekkel egyetértésben a vukovári gyermekek megsegítésére szervezték.

A grádistyei és zágrábi horvátokkal zsúfolásig megtelt Vatroslav Lisinski Koncertteremben a kórussal együtt fellépő neves horvátországi művészek és a kórus szólóénekesei által a horvát könnyűzene és népzene gyöngyszemeiből válogatva előadott számokkal dalra fakasztották a közönséget, a felemelő hangulatban a terem úgyszólván egy ezerötszáz fős kórussá hasonult.

A műsort a Horvát Rádió és Televízió is közvetítette. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével a zágrábi érsek Josip Bozanić bíboros, Vjekoslav Huzjak Bjelovar-Križevci püspöke, Milan Bandić Zágráb polgármestere, Ivan Penava Vukovar polgármestere, Darko Horvat gazdasági miniszter, Mladen Andrlić, Horvátország budapesti nagykövete, illetve a Horvát Köztársasági Elnöki Hivatal és a horvát parlament képviselői.

 

A koncert befejezéseként Zágráb polgármestere kitüntetést adott át Ägidius Zsifkovits püspöknek a grádistyei horvátok anyaországhoz való kötődése érdekében tett erőfeszítéseiért, és Vukovárnak nyújtott támogatásáért.

A közönség állva, zúgó vastapssal köszönte meg a nem mindennapi zenei élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában