Fejlődés és tanulás

2019.10.17. 07:00

Szakmai délutánt tartottak a pedagógusoknak Szombathelyen

A Szombathelyi Pedagógusok Szakmai Képviselete szakmai délutánt tartott szerdán a városban dolgozó pedagógusoknak.

Lakosi Gabriella

Dr. Gyarmati Éva az OMK színháztermében

Fotó: Horváth Balázs

Németh Sándorné, a Szombathelyi Pedagógusok Szakmai Képviseletének elnöke elmondta: az SZPSZK 1991-ben alakult, a tagok pedig – az óvodától a középiskoláig – olyan pedagógusok, akik fontosnak tartják a kapcsolattartást, a konzultációt, valamint keresik a megoldásokat napjaink nevelési problémáira, kihívásaira.

Véleménye szerint fontos, hogy az ő számukra rendszeresen szakmai programokat szervezzenek, ahol lehetőség van tapasztalatcserére és a legújabb oktatási módszerek megismerésére. Ehhez az anyagi feltételeket most pályázati úton tudták biztosítani, Szombathely önkormányzata százezer forintot adott a rendezvényekre. Ebben az évben így már a harmadik ilyen eseményt tudták megszervezni. A szerdai szakmai délután az éves közgyűlésük részét képezte.

Dr. Gyarmati Éva az OMK színháztermében
Fotó: Horváth Balázs

Dr. Gyarmati Éva, az MTA főmunkatársa, Prima díjas klinikai és neveléstan-szakpszichológus a 21. századi gyerekek fejlődési és tanulási hátterének megismeréséhez adott segítséget Stabilitás a mobilitásban – fejlődés és tanulás című előadásában. Elmondta: a mai problémákra nincs egyszerű vagy tökéletes megoldás, mindig az adott helyzetet vizsgálva kell döntéseket hozni. A tanároknak és szülőknek pedig fontos lenne, hogy megtalálják a helyüket ebben a változó világban.

A legtöbben ugyanis véleménye szerint kicsit lemaradtak, egyre erőteljesebben veszi át a technika a nevelést. Gyakorlati példákat is hozott. Felidézte például: őseink nem könyvek alapján, hanem gyakorlással tanultak. A mozgásnak ma is fontos szerepe lenne mindennapjainkban – és ezen nem csak a sportot kell érteni.

A program kötetlen szakmai beszélgetéssel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában