Műtét élő videóláncon

2019.10.18. 10:00

Továbbképzés: a szülészet-nőgyógyászat kihívásairól

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, PTE ÁOK Szak- és Továbbképző Központ kihelyezett egyetemi továbbképzése kezdődött tegnap a Markusovszky kórházban.

Tóth Kata

Prof. dr. Koppán Miklós és prof. emeritus dr. Papp Zoltán

Fotó: Horváth Balázs

– Nagy megtiszteltetés, hogy a továbbképzést mi szervezhettük – fogalmazott dr. Káldy Zoltán orvos igazgató a vendégeket köszöntve, majd bemutatta a kórházat. Az elő­adások sorában prof. emeritus dr. Papp Zoltán a korszerű várandósgondozás kapcsán a szakma jelenlegi helyzetét, kihívásait tekintette át, prof. dr. Ertl Tibor az igen kis súlyú újszülöttek ellátásáról beszélt.

Prof. dr. Koppán Miklós és prof. emeritus dr. Papp Zoltán
Fotó: Horváth Balázs

Szó volt a koraszülés prevenciós programjáról, a genetikai szűrés lehetőségeiről és az asszisztált reprodukciós eljárásokról is. Prof. dr. Horváth Boldizsár szervezőtől megtudtuk, a szinten tartó tanfolyam akkreditációja olyan jól sikerült, hogy nemcsak szülészek-nőgyógyászok, daganatsebészek, de csecsemő- és gyermekgyógyászok, perinatológusok és urológusok is szerezhetnek helyben két nap alatt ötven kreditpontot. A tanfolyam végén ma „live surgeryt”, bemutató műtétet végeznek: videólánc segítségével mintegy hatvan résztvevő lát egy laparoszkópiával kivitelezett méheltávolítást és nyirokcsomólánc-eltávolítást.

A résztvevők az operatőrrel mikrofon segítségével kommunikálnak. Prof. dr. Koppán Miklós, a pécsi klinika igazgatója mindkét napon itt tartózkodik. Nívós rendezvénynek nevezte a konferenciát, az egyik legerősebb, a szakma felé terelő és a szakmában megtartó erőnek pedig a mindenkori képzések színvonalát mondta. A vele készült interjút később olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában